Nişasta Fabrikası kurulacak

Bir ilk gerçekleştirilecek ve ülkemizde üretimi bulunmayan patates nişastası fabrikası kurulacak

Dondurulmuş parmak patateste Türkiye’deki pazarın yüzde 25’ini elinde bulunduran Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’nde yine bir ilk gerçekleştirilecek ve ülkemizde üretimi bulunmayan patates nişastası fabrikası kurulacak.

Çumra’nın mahalle ve köy muhtarlarının Seydibey Entegre Tesisleri’ne gerçekleştirdiği gezi sırasında, Patates Nişastası Fabrikası’nın kurulma çalışmalarına başlandığını bildiren Seydibey Entegre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, Türkiye’de mısır ve buğdaydan üretilen nişasta fabrikalarının olduğunu ancak, patates nişastası fabrikasının bulunmadığını ve ülkemizdeki patates nişastalarının yurtdışından ithal edildiğini söyledi.

Türkiye’nin yıllık 30 bin ton patates nişastası ithal ettiğini ve bunun için de döviz ödendiğine dikkat çeken Çabukol, “Pankobirlik Genel Başkanımız sayın Recep Konuk’un önderliğinde başlattığımız yatırımlara yenilerini eklemek için çalışmalarımız sürüyor. Nişasta fabrikası da bu yatırımlarımızdan birisidir. Önümüzdeki yıl bu tesisleri bölgemize kazandıracağız ve bu tesisle birlikte yüzde 100’lük kapasite artırımının yanında donuk sebze üretimini gerçekleştirecek tesisleri de hizmete açacağız” dedi.

Çumralı mahalle ve köy muhtarlarını Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri’ni gezdiren ve parmak patatesle, soğan halkası ve kroket üretimi hakkında Genel Müdür İlker İhsan Çabukol tarafından bilgi verildi. Seydibey’deki yatırımlar hakkında bilgi aldıktan sonra patates depolarını gezen Muhtarlar, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a yapmış olduğu yatırımlardan ötürü minnet ve şükran duygularını ilettiler ve yapılan hiçbir emeğin boşa gitmediğini, hepsinin de üreticiye birer hizmet olduğunu bir kez daha yerinde gözleriyle görmelerinin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.

Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, tesislerdeki üretimin 2009 yılında hizmet vermeye başladığını ve ilk yıl 12 bin ton olan hammadde alımının bugün 80-85 bin ton seviyelerine çıktığını söyledi. Çabukol, Seydibey Tesisleri’nin yapıldığı andan itibaren yüzde yüzlük kapasiteye ulaşmış ilk tesis olduklarını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Tesislerimizde dondurulmuş patates hattı ve kaplamalı ürünler ( patates kroket ve soğan halkası ) hattı mevcuttur. Seydibey fabrikası şu anda Türkiye’nin en büyük ve modern dondurulmuş parmak patates fabrikası olup, bu yılın sonunda mevcut kapasiteyi yüzde 100 artırmanın yanı sıra nişasta tesisi, donuk sebze tesisi kurarak Seydibey fabrikasını büyük bir donuk gıda komplesine dönüştürmektir. Çiftçilerimize sanayilik Bezelye, Ispanak, taze fasulye, tatlı mısır gibi sebzelerin deneme üretimleri yaptırılmaktadır. Olumlu sonuç alınması halinde 2013 ve daha sonraki yıllarda donuk sebze tesisi de Seydibey Entegre Tesislerimizde yatırımı gerçekleştirilecektir.”

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk da, Çumra’nın mahalle ve köy muhtarlarını tesislerde görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Et-Süt Gıda Kompleksi’nin, sahip olacağı teknolojik üstünlüklerin yanı sıra, üretim ve ürün kalitesiyle sektörün

öncüsü olacağını, ülke genelinde taze et ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek üretim kapasitesine ulaşacağını söyledi. Konuk, tesisin ve tesisin üretim sürecinin devreye girmesiyle ülkedeki hayvan varlığında hissedilir bir artışın da tetikleneceğini ifade etti ve üretimin arzu edilen seviyeye ulaşılmasıyla birlikte et ve süt ürünleri fiyatlarının konjonktüre göre dalgalanmayacağını açıkladı.

Muhtarlar adına söz alan İzzetbey Mahallesi Muhtarı İsmail Toksöz ise bölgeye yapılan yatırımlardan dolayı Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a teşekkür ettiklerini ve yatırımlardan gurur duyduklarını belirterek, Çumralı mahalle ve köy muhtarlarının Başkan Konuk’a olan desteklerinin devam edeceğini ifade etti.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri