"Nisan 2014'e Kadar Tahakkuk Eden, Vergilerin Asıllarına Af Yok"

Samsun’un Bafra ilçesinde mali müşavirlik yapan ve serbest meslek kategorisinde her yıl Bafra vergi rekortmeni olan Ali Rıza Keçeli, 6552 Sayılı torba yasa ile vergi ödeme kolaylığı konusunda açıklama yaptı.Keçeli açıklamasında,’’...

Samsun’un Bafra ilçesinde mali müşavirlik yapan ve serbest meslek kategorisinde her yıl Bafra vergi rekortmeni olan Ali Rıza Keçeli, 6552 Sayılı torba yasa ile vergi ödeme kolaylığı konusunda açıklama yaptı.

Keçeli açıklamasında,’’ 11 Eylül 2014 tarih ve mükerrer 29116 sayılı Resmi Gazete'de 6552 Sayılı Yasa'nın 73. maddesi olarak yayınlanmıştır. Bu ödeme kolaylığı; 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na giren vergi, resim, harç ve fon payı ile eğitime katkı payını ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarını kapsamaktadır. 30.04.2014 tarihine kadar tahakkuk edip de ödenmeyen vergilerin asıllarına af yoktur.

Ancak, vergi aslına bağlı alınması gereken faiz,cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarının tahsilinden vazgeçilecektir. İlgili Bakanlığın uzatma yetkisi vardır. Ancak, yasanın çıkış şekliyle müracaat 30 Kasım 2014 tarihinde (Hafta sonuna denk geldiğinden 01Aralık 2014) sona ermektedir. İlk taksit ödemesi ise 31 Aralık 2014 tarihinde sona ermektedir. Mükellef, hesaplanan vergisini peşin ödeyeceğim derse (İlk taksit süresinde/ Aralık 2014) kanunun yayınlandığı 11 Eylül 2014 tarihinden ilk taksit süresinin biteceği 31 Aralık 2014 tarihleri arasında faiz alınmayacaktır. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50'si alınacaktır. Motorlu taşıtlar vergisini takside bağlayanların, bu araçla ilgili muayeneleri yapılacaktır. Taksitlendirme talep edenler hukuka başvurmayacaklar. Açılmış bulunan davalardan vazgeçeceklerdir. Taksitler kredi kartı ile de yapılabilir. Vergiden dolayı konan hacizler, taksit ödemesi yapılınca o nispette kalkar. Teminatlar yapılan ödeme nispetinde geri iade edilir. Belediyelere ödenmesi gereken emlak vergisi, çevre temizlik vergileri, su borçları da bu kanun kapsamına girmektedir. Bilanço usulüne göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2013 tarihli bilançolarına göre yüzde 3 vergi ödemek koşuluyla kasa ve ortaklar cari hesabını düzeltebilirler. 120 TL nin altında kalan idari para cezaları alınmayıp silinecek. Bir takvim yılı içinde taksitler iki kez aksatılırsa yapılandırma bozulacaktır. Yıllık gelir, kurumlar, gelir (Stopaj)vergisi, kurumlar (Stopaj) vergisi, KDV ve özel tüketim vergisi için ödeme kolaylığından istifade eden mükellefler, taksitlendirme yaptıkları vergilerini, ayni konudaki bu vergilerini taksitlendirmeden sonrada cari dönemlerinde ödemek zorundadır.Taksitlendirme devam ederken bir yıl içinde iki taksit aksama olursa, kalan taksitler kalkar ve kalan taksitlere ayrıca faiz uygulanır.’’ dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri