Nevşehir’de Un Sanayicilerine İhracat Anlatıldı

Nevşehir Ticaret Borsası tarafından, un sanayicilerine “Dış Ticaret Eğitim ve Bilgilendirme” konulu eğitim semineri verildi. Nevşehir Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda Borsa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş ve Ticaret Borsası Meclis...

Nevşehir Ticaret Borsası tarafından, un sanayicilerine “Dış Ticaret Eğitim ve Bilgilendirme” konulu eğitim semineri verildi.

Nevşehir Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda Borsa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş ve Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Karayılan, Borsa Genel Sekreteri Uğur Aydoğan, Nevşehir Ticaret Borsası'na kayıtlı un sanayicileri ve çalışanlarının da katılımı ile gerçekleştirilen toplantının konuşmacısı Dış Ticaret Uzmanı ve Danışmanı Türker Süzen oldu.

19 yaşından beri ticaretle uğraştığını ve 21 yıldır dış ticaret işiyle iştigal ettiğini dile getiren Süzen, ihracat yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi ve "ihracat yapanla yapmayan arasında fark var. Dış ticaretle uğraşanlarla hatta yeni ihracat işine girenlere devlet her zaman yardımcı olur’’ mesajını iletti.

Her şeyin patron ve işverende bittiğini dile getiren Süzen, rejimin amacı ve sağladığı yararlar hakkında bilgiler vererek görüşlerini örneklerle açıkladı.

Un ve buğday ticaretinden, real maliyetlerden düşülecek noktalara, ödeme yöntemlerine, un sanayinde ihracat, satış ve tahsilat, genel durum ve bilgiler, ihracat için şirket yapılanması hakkında bilgiler veren Sözen " Türkiye içinde Rus buğdayını kepek fiyatına satıldığını’’ belirtti.

“Korkmayın, sahaya inin”

Dış Ticaret Danışmanı ve Uzmanı Süzen, katılımcılarla tecrübelerini de paylaştı. “İhracatta her başarının arkasında iyi bir ekip var” diyen Süzen, “Önce iyi bir ürün ve iyi bir ekip lazım. Ardından reklam, tanıtım, tasarım ve diğer faaliyetler geliyor. Bunların hepsi çok önemli” diye konuştu. Dış ticaret konusunda yıllar içerisinde Türkiye’de çok ciddi gelişmeler yaşandığını artık Nevşehir’de siz Un Sektör temsilcilerinin de sahaya korkmadan girmesi gerekir dedi.

Bir ürünü ihraç edebilmek için kalitenin önemli olduğunu aktaran Süzen, “İhracattan önce, üretmek zorundasınız. Olmayan bir şeyi satamazsınız. Ama üretirken, rekabet etmek için kaliteye dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde pazara bir kez ürün satarsınız, ikincisinde kapılar size kapanır” şeklinde konuştu.

İhracatta hızlı iletişim ve ulaşımın da çok önemli olduğuna dikkat çeken Süzen, bu imkanların 20 yıl önce Türkiye’de çok sınırlı olduğunu, en yakın ülkelere bile telefonla ulaşmanın çok zor olduğunu, teleksin en etkin iletişim yöntemi olarak kullanıldığını aktardı. İş dünyasının faksla 1980’li yıllarda tanıştığını söyleyen Süzen, şunları söyledi: “O yıllarda çok ciddi ulaşım sıkıntıları vardı. Gençliğin verdiği cesaretle bir yerlere gidiyorduk, ama buna rağmen günlerce düşünüyorduk. Fakat, bugün Türkiye ihracatı öğrendi. Dünyanın en ücra köşesine bile kolayca ulaşabiliyoruz. O zamanlar hayal bile edemeyeceğimiz, internet, telefon gibi gelişmeler şimdi sıradan şeyler haline geldi.”

Konuşmacı ve Dış Ticaret Uzmanı Türker Süzen, ayrıca ihraç edilecek ürünün her yere götürülemeyeceğini, bunun için ürünü tanıtan katalog ve broşürlerin, pazarlama ve fuarların çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Süzen Dış Ticaret konulu seminerde katılımcılara ana başlıklarıyla “İş Dünyası İçin Ticari Bilgiye Erişim”, “İhracat Mevzuatı”, “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları”, “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve Turqualıty’nin Desteklenmesi” ile Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım, AR-GE ve Tasarım Destekleri”, “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi”, “Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği”, “Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi” ve “Kalifiyeli Eleman” konularında bilgi verdi. Seminer sonunda soru-cevap bölümünde işletmelerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları görüşüldü.

Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş ise, "günümüzde, ihracat pazarlamasının başarı ile gerçekleştirilmesinde, yetişmiş uzman elemanlara sahip olmanın önemi açıktır. Dış ticaret ile ilgili kuruluşlarda çalışan elemanların; bu alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, dış ticaretin hedeflenen düzeye ulaştırılmasında ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Nevşehir Ticaret Borsamız tarafından bu "Eğitim Programı" düzenlenmiştir" dedi.

Salaş, "Borsamız olarak sektör toplantılarıyla üyelerimizin ufuklarını açmayı planlıyoruz. Bu kapsamda daha önce yapmış olduğumuz Bölgemizdeki Un Fabrikaları Sektör Toplantısının devamı olarak gerçekleştirdiğimiz bu seminerde sektördeki üyelerimizin Dış Ticaret ve İhracat konusunda eğitim ve bilgilendirmelerine yardımcı olacak oldukça verimli bir toplantı yapmış bulunuyoruz. Konuşmacı Türker Süzen beye ve borsamız üyeleri ile tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz" dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri