Nevşehir Ekonomisi

Nevşehir’de doğal zenginliklerini ve tarihi güzelliklerini Nevşehir’in en iyi sitelerinden haber50.com’dan öğrenebilirisiniz.

İç Anadolu şehirlerinin çoğu gibi tarım ekonomisi olması yanında  için turizm de çok ayrı bir yer tutmaktadır. Çünkü her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapılmaktadır. Hatta günümüzde durum öyle bir hal almıştır ki tarım ve diğer sektörler turizm alanındaki hizmetlerin yerinde sağlanması ihtiyacını karşılamaya yönelik hareket etmeye başlamışlardır. Ürgüp ve çevresinde Peri Bacaları başta olmak üzere antik çağalara ait eserlerin sergilendiği müzeler, yer altı şehirleri, Hristiyanlığın ilk zamanlarına ait yüzlerce kilise tarih ve kültüre dayalı turizm faaliyetlerinde başı çekmektedir. Bunun dışında geçmişten günümüze uzanan ve artık geleneksel bir hal alan ekonomik faaliyetler de halkın ekonomik kazanç elde etme yollarından biri olmaktadır. Bunlar arasında başlangıcı Hitit uygarlığına kadar uzanan seramik yapımı, onyx isimli taşlardan süs eşyaları yapılması, halı ve kumaş dokunması gibi farklı sanatsal meslekler icra edilmektedir. Ortaya konulan eserler özellikle turistler tarafından büyük ilgi görmekte ve şehir ekonomisi içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Üstelik bu eserler Nevşehir’in binlerce yıla uzanan doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerinin yansıması şeklinde sunulduğu için tamamen yöreye has bir özellik göstermektedir. Ayrıca renk ve tasarım olarak müthiş bir uyum içerisindedir.

Nevşehir evleri de mimari açıdan çok farklı özelliktedirler. Çünkü zamanında volkanik faaliyetler sonucu oluşan toprak ve kaya yapısı farklı nitelikteki inşaat tekniklerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu bağlamda bölgedeki taşlar işlenmesi kolay ve sağlam yapılarıyla mimarinin temelini oluşturur. Yöreye özgü bu taşlar ile inşaat sektöründe de şehre has bir ekonomi geliştirilmesi sağlanmıştır.

 tarımda en büyük üretimin patates ve buğday üzerine olduğunu göstermektedir. Bunun dışında üzüm, şeker pancarı ve bakliyat üretimi ile hayvancılık faaliyetleri de tarımsal ekonomi içerisinde yer almaktadır. Bölgede üretilen tarımsal ürünler kapsamında şarap üreticileri, patates cipsi üretimi gibi farklı sanayi ve sektörler de oluşmaktadır. Özellikle bölgede yetiştirilen üzümlerden üretilen şaraplar çok beğenilmektedir. Ancak tahıl yetiştiriciliği ve ticaretinin yanında diğer tarımsal ürünlerin önemi bir hayli düşük kalmaktadır.

Sanayi ise turizm ve tarım sektörlerinin ardından üçüncü sırada gelmektedir. Şehirde yüzlerce sanayi kuruluşu orta ve küçük nitelikteki sanayi sitelerinde faaliyet göstermektedir. Bunun yanında şehir elma, limon ve patates gibi gıda ürünlerinin depolanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu ürünlerin çoğu kent bünyesinde yer alan ve sayısı bini aşan depolarda saklanmaktadır. Ayrıca şehir mermer, kaya tuzu, perlit, pomza ve kaolin gibi önemli maden kaynaklarına da sahiptir. Özellikle pomza madeni ihracatı önemli bir yer tutmaktadır. Nevşehir’in sahip olduğu kaynaklar ve son dönemlerde gerçekleştirdiği büyüme  açısından da olumlu bir tablo oluşmasını sağlamıştır. Yeni projelerle bütün kaynakların en verimli şekilde kullanılmasının önü açılmaya çalışılmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri