Nevruz Bayramı kültürümüzde önemli yere sahip

İhsan Doğramacı Erbil Vakfı Program Koordinatörü Prof.Dr.Rasim Özyürek, Nevruz'un Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

İhsan Doğramacı Erbil Vakfı Program Koordinatörü Prof.Dr.Rasim Özyürek, Nevruz'un Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Nevruz Göktürklerin Ergenekon’dan çıkış günü olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Özyürek, "21 Mart Yeni yılın başlangıcıdır. Gece ve gündüzün eşitliğidir. Sıcakların başlaması, Bağ ve bahçelerde ağaçların çiğdem, kardelen ve sümbül çiçeklerinin açmasıdır. Nevruz baharın müjdecisidir. Kuzuların, koyunların, oğlakların meleştiği, kuşların ötüştüğü doğanın canlandığı gündür Nevruz. Biz Türkler gelenek ve göreneklerimize, örf ve adetlerimize, kültürümüze sıkı sıkıya bağlı bir milletiz.-Nevruz Bayramı Türk Devlet ve topluluklarında, Türklerin yoğun olduğu ülkelerde coşkuyla törenlerle çeşitli etkinlikler yapılarak kutlanan bir bayramdır .Bu bayramda küsmeler, darılmalar, kavgalar yoktur. Nevruz Bayramında hak, hukuk, adalet, birlik, beraberlik, demokrasi, eşitlik, hürriyet sevgi vardır, hoşgörü vardır. Güzel ülkemin her bölgesinde Nevruz Bayramı bazı farklı düşüncelerle ve çeşitli şekillerde eğlenceler düzenlenerek kutlanmaktadır. Nevruz baharın gelişini simgeler, bazı yörelerde yakılan ateşin üzerinden atlayarak dileklerin yerine getirileceği inancıyla yapılır. Gelinlik kızlar evlilik hayalleri kurarak yakılan ateşin üzerinden atlarlar. Adaklar adanır. Halkımız arasında Türk halk oyunları oynamak adettendir. At yarışları, manda, horoz ve koç dövüşleri, güreş tutma oyunları oynanır, bilmeceler, halk hikâyeleri söylenir. Nevruz Bayramında bolluk ve bereketin olması için dualar edilir. Konya’da Nevruz Bayramında bütün halk Nevruz Bayramında sabahın erken saatinde uyanırlarmış. Yeşil otlar üzerinde çiğ su kabarcıkları avuçlara alınarak toplanır. Avuçlara alınan bu su kabarcıkları ile yüzler yıkanırmış. Genç kızlar sevgililerine güzel görünmek için bu işlemleri yaparlarmış" dedi.

NEVRUZ TÜRK DÜNYASININ ORTAK KÜLTÜRÜ

Nevruz'un Türk dünyasının ortak geleneği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özyürek, "Türk Devlet ve topluluklarında Nevruz bayramı, Türk dünyası ve diğer ülkelerde Türklerin yoğun olduğu ülkelerde, yörelerde Türkleri birbirlerine kaynaştıran, onları birbirlerine yakınlaştıran bir bayramdır.Türk dünyasının dayanışmasını, birliğini, beraberliğini, kültür hazinelerini daha çok güçlendirmek, zenginleştirmek için şevkin heyecanın kaynağı olan zihinlere ve gönüllere çok büyük işler düşüyor."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri