Nesli tehlike altındaki Ayvalık'ın kırmızı mercanları görüntülendi

Balıkesir'in batı ucunda yer alan ve sunduğu dalış imkanıyla öne çıkan Ayvalık, kırmızı mercanlara da ev sahipliği yapıyor.

Balıkesir'in batı ucunda yer alan ve sunduğu dalış imkanıyla öne çıkan Ayvalık, kırmızı mercanlara da ev sahipliği yapıyor.

Kırmızı mercanların yanı sıra taşlı mercanlar, deniz kestaneleri, bölgeye has hani balıkları da bölgenin su altı zenginliği ve biyoçeşitliliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, beraberindeki dalış eğitmenleri Kubilay Kılıç ve Ata Akyol ile Ayvalık ilçesi Kerbela noktasından dalış gerçekleştirerek kırmızı mercanların yanı sıra taşlı mercanlar, deniz kestaneleri, bölgeye has hani balıklarını görüntüledi

Türkiye'nin aslında fauna ve flora açısından en zengin denizinin Kuzeye Ege olduğunu vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti:

"Kuzey Ege hem soğuk severlerin hem de sıcak severlerin bir anlamda buluşma havzası. Bu kırmızı mercanların en yoğun popülasyonlarının olduğu yer en başta Ayvalık bir de İtalya'nın Portofino bölgesinde var. Bir de Çanakkale'de yine bir popülasyonları var ama yaygın olarak çok farklı alanlarda bulundukları alan Ayvalık. Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin kırmızı listesinde yer alıyor bu mercanlar. 2020 yılında Birleşmiş Milletlerin bunlarla ilgili hazırlanan bir raporda yüzeye yakın olanların yüzde 30 oranında kayboldukları, çapa atma vesaire bu tür nedenlerle tahrip edildikleri belirtildi. Ben de takip ediyorum bunları. Dolayısıyla mercanların korunması son derece önemli."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri