Nerede kaldı esnafa destek?

Pandemi sürecinde belediyeler ve bazı üniversiteler işyerleri kapalı olan esnaftan kira ücreti almazken, Konya Teknik Üniversitesi esnaftan işyeri kirası almaya devam etti.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de üretim ve tedarik zincirleri olumsuz etkilendi. Özellikle hizmet sektörü son 1,5 yılda maddi ve manevi anlamda büyük bir yıkım yaşadı. Hükümet aldığı kararla esnafa destek olurken, bazı kurumları hükümetin aldığı kararları göz ardı etti. Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri pandemi sürecinde işyerleri kapalı olan esnaftan kira ücreti almazken, Konya Teknik Üniversitesi esnaftan işyeri kirası almaya devam etti. Kışın kapalı olan işyerlerinden ısınma parası bile tahsil edildi.

SELÇUK VE NEÜ ESNAFTAN KİRA ALMADI

Konya'da faaliyet gösteren 3 devlet üniversitesinden sadece Konya Teknik Üniversitesi, pandemi süreci boyunca esnaftan kira almaya devam etti. Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi ise işyerini kapatan esnaftan kira almadı. Pandemi sürecinde esnaftan kira ücretinin yüzde 25'ini alan Konya Teknik Üniversitesi yönetimi, 2 Temmuz'da başlayan yeni süreçle birlikte kira ücretlerinin tamamını almaya başladı. Üniversite yönetimi kira ücreti ödemeyen esnafa önce icra verdi arkasından ise kamu ihalelerine men edilmekle tehdit edildi.

SAYIŞTAY DENETİMİNİ GEREKÇE GÖSTERDİLER

Üniversiteye ait tesisleri kiralayan esnaflar ise öğrencilerin daha gelmediğini gerekçe göstererek, kira ödemelerinin Ekim ayında başlamasını istedi. Bu teklife sıcak bakmayan Konya Teknik Üniversitesi yönetimi ise Sayıştay denetimlerini ve tesislerin bir kısmının Milli Emlak'tan kiralandığını gerekçe göstererek, ücretlerin tamamının ödenmesini istedi. Hali hazırda 2 yıldır işyerleri kapalı olan esnaflar, kira bedellerinin tamamını ödemek zorunda kaldı.

Milli Emlak ise yayınlandığı genelgede zor durumda olan esnaftan kira alınmaması tavsiyesinde bulundu.

MİLLETVEKİLİ USTA "KİRA ALMAYIN" DEDİ

Konuyu AK Parti Konya Milletvekilleri Dr. Leyla Şahin Usta ve Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir'e de ileten üniversite esnafının bu girişimleri de sonuçsuz kaldı. Üniversite rektörlerine Milletvekili Leyla Şahin Usta'nın "işyerleri kapalı olan esnaftan kira ücreti almayın" talimatı veren Leyla Şahin Usta'nın bu çağrısına Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi yönetimleri uyarken, Konya Teknik Üniversitesi işyerleri kapalı olan esnaftan kira ücretinin tamamını aldı.

ODA BAŞKANLARININ DA GİRİŞİMİ SONUÇSUZ KALDI

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ve Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Adil'e de yaşadıkları sıkıntıları ileten üniversite esnafı, bundan da bir sonuç alamadı. İki oda başkanın da esnafın sorunlarını dile getirmesine rağmen üniversite yönetimi geri adım atmadı. Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Adil "NEÜ'ye hassaten teşekkür ediyoruz. Bu dönemde karar aldılar. Esnaftan herhangi bir kira almayacaklarını kararlaştırdılar. En ufak bir sorun yaşatmadılar bize" dedi. SÜ ile de geçen hafta alınan kararla sıkıntıların çözüldüğünü aktaran Adil, "Kira ve yakıt gideri alınmayacak yüz yüze eğitim başlayana kadar. KTÜN, 2 kantin, 2 kırtasiye ve 1 de yurt esnafı olan üniversite. 1 kırtasiyeci kardeşimiz zaten işletmesini kapattı. 18 aydır kiranın yüzde 25'ini esnafımız ödüyor. Görüşmeler yaptık, buna rağmen yüzde 75 kira almayacağız diye senato kararı çıktı. 'Sembolik olsun veya hiç almayın' dedik. Kabul görmedi. 'Bu para ödenmezse belgeler, sözleşmeler tek taraflı feshedilecek' denildi. 2 yıl da ihaleden men cezası verilecek. İş yokuşa sürüldü. Amaçlarının ne olduğunu bilmiyoruz. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta hanımefendiye sıkıntılarımızı ilettik. Bakalım sonuç bekliyoruz" dedi.

Pandemiden önce ihale alan esnaflar ise "İşyerlerimizi açmak masraf ettik. İşletmeden 2 yıllık sözleşmelerimiz bitiyor. 2 yıl boyunca tamamen kapalı yerin kirasını ödettiler. Pandemi sürecinde i kapalı kalnn 18 ayında sözleşmemize eklenmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri