Nerede bir acı varsa orada Cansuyu var

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Dernek olarak amatör bir ruhla profesyonel olarak çalışırız. Önceliğimiz ihlastır. İnsanların bize olan güveni artıyor” dedi.

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

Cansuyu Derneği'nin son 2 yıl içinde rutin büyümesinin ötesinde büyüdüğünü söyleyen Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Dernek olarak amatör bir ruhla profesyonel olarak çalışırız. Önceliğimiz ihlastır. İnsanların bize olan güveni artıyor” dedi.

BİR DERNEĞİN BÜYÜMESİNDE İLK ŞART İHLASTIR

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin Türkiye'de bir marka olduğunu dile getiren Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Bir derneğin büyümesinde ilk şart ihlastır. Personelimiz, temsilcilerimiz amatör bir ruhla profesyonel bir çalışma içinde. Cansuyu Derneği olarak yaptığımız işler profesyonellere taş çıkaracak cinsten. 2020 ve 2021 yılında yüzde 30-40 oranında büyüdük” şeklinde konuştu.

**Cansuyu Derneği ne zaman kuruldu?

-Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2005 yılında, Ankara merkezli olarak kuruldu. Derneğimiz, bölge, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç veya açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, özetle, muhtaç duruma düşmüş tüm insanlara insani yardım ulaştırmak üzere çalışmaktadır.

2 YILDA RUTİN BÜYÜMENİN ÇOK ÇOK ÖTESİNE GEÇTİK

**2021 yılı pandeminin gölgesinde yasaklar ve kısıtlamalarla geçti. Cansuyu 2021 yılında ne yaptı?

-2021 yılı ekonomik sorunların yaşandığı bir yıl oldu. Hizmette 17. senemiz. Her yıl yüzde 10-15 oranında dernek olarak büyürdük. Covid-19 sürecinde de 2 sebepten dolayı Cansuyu Derneği olarak büyümemizi sürdürdük. Cansuyu Derneği 2020 yılında yüzde 30, 2021 yılında da yüzde 40 büyüdü. Pandemi başladığında inanılmayacak derecede gıda talebi geldi bize. Günübirlik çalışan insanlar, evlere mahkum oldu. Fiyatlar aldı başını gitti. Bazı zaman ürün bulunmadı. Biz, normalde senede bir kere Ramazan ayından önce gıda dağıtımı yapardık. Pandemi sürecinde senede 4 defa gıda dağıtımı yaptık ve miktarı ikiye katladık. Cansuyu Derneği'ne olan itimat arttı. İnsanımız hastalıklar sebebiyle en yakınlarını kaybetmeye başladılar. Hayır hasenat duyguları ağır basmaya başladı. Yardımlar arttı. İnsanımız önceden kendi zekatını veya yardımını kendi yapardı. Pandemi sürecinde dışarı çıkmak yasak olunca, insanımız yardımını dernekler veya vakıflar üzerinden yapmaya başladı. Bu süreçte kurum ve kuruluşlara olan ihtiyaç arttı. Türkiye'de yapılan hayır ve hasenat işlerinin sadece yüzde 10'u dernek ve vakıflar üzerinden yapılırdı. Pandemi sürecinde bu oran yüzde 30'lara kadar çıktı. Kısaca Cansuyu Derneği, şu 2 yıllık süreç içinde rutin büyümesinin ötesinde bir büyüme ivmesi yakaladı.

DERNEK OLARAK ÇOK BAĞIRIP ÇAĞIRMIYORUZ

**İtimattan bahsettiniz. İnsanlar bir dernek veya vakıf aracılığıyla yardımda bulunmak istiyorsa önceliği güven oluyor. Cansuyu Derneği'ni diğer derneklerden ayıran özellikler nedir?

-Cansuyu Derneği, Türkiye'de artık bir marka olmuştur. Biz başlangıçtan beri yaptığımız faaliyetlerde özellikle kalıcı faaliyetlerde mutlaka geri dönüşler yapıyoruz. Su kuyusu açtıran bir kardeşimizin su kuyusunun kazılış, açılış ve diğer görüntülerini muhakkak kendisine gönderiyoruz. Adresini veriyoruz. İnsanlar görüyor. Kurban kesimlerinde muhakkak görüntüleri alıyor ve hayırseverlerimize gönderiyoruz. Yetim karnesini hayırseverlerimize veriyoruz. İnsanımız kime yardım ettiğini biliyor. İnsanların bize olan güveni seneden seneye artıyor. Derneğimiz tanındıkça da Allah'a şükürler olsun çevresi genişliyor. Dernek olarak çok bağırıp çağırmıyoruz. Çok reklam da yapmıyoruz. Yaptığımız işlerle tanınmak istiyoruz.

 

CANSUYU DERNEĞİ'NDE HERKES İHLASLA ÇALIŞIR

**Cansuyu Derneği'ni büyüten en önemli faktörlerden biri de güvenin yanı sıra, nitelikli ekibi midir?

-Bir derneğin büyümesinde ilk şart ihlastır. Siz, yaptığınız işi Allah'ın rızasına göre yaparsanız, Rabbim de sizin yolunuzu açar. Kalpleri Allah çevirir. Sizi insanlara sevdirir. İnsanlar da sizi sevdiği için bağış yapar. Ekibin de bu anlayışla çalışması gerekir. Allah'a şükür baştan beri arkadaşlarımız gece gündüz, yaz kış, soğuk sıcak demeden ihlasla çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Personelimiz, temsilcilerimiz amatör bir ruhla profesyonel bir çalışma içinde. Cansuyu Derneği olarak yaptığımız işler profesyonellere taş çıkaracak cinsten.

TECRÜBE GEREKTİREN BÖLGELERDE HİZMET VERİYORUZ

**Cansuyu Derneği olarak bugün kaç farklı noktada hizmet veriyorsunuz?

-Bugüne kadar 80 ülkede faaliyet yaptık. Cansuyu, önceliği kendi ülkemiz olacak şekilde, daha sonra da yurt dışında olacak şekilde yardım faaliyetleri yürütmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Cansuyu, doğal afet, savaş, kıtlık, susuzluk ve benzeri insani temel yaşama ihtiyaçlarını karşılanamayan tüm ülkelerde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bilindiği gibi yardım kuruluşları savaş ve benzeri kriz yaşanan bölgelerdeki riskler nedeniyle buralarda faaliyette bulunmakta zorlanmaktadır. Cansuyu, bu bölgelerde tecrübesi olan ve buralarda çalışan bir kuruluştur. Ancak derneğimiz bu coğrafyaların yanı sıra yoksulluk yaşanan bölgelerdeki insanlara da yardım ulaştırmakta ve buralarda da kalıcı projeler gerçekleştirmektedir.

 

**Yardımda bulunduğunuz bölgeler genelde zenginliği fazla ancak sömürge altında olan bölgeler. Ümmet coğrafyasındaki bölünmüşlük ile ilgili neler söylemek istersiniz?

-Bu konuyu birkaç boyutuyla değerlendirmek gerekir. Bir insan ihlasını kaybederse, şeytan o kişiyi kolay azdırır. İnsanın benliği ve nefsi galeyana geldiği zaman 'benden başka kimse olmasın' havasına bürünüyor. Ümmet coğrafyasının paramparça olmasının asıl sebebi, başındaki yöneticilerin nefsiyle hareket ediyor olmalarıdır. Sömürgeciler, bu coğrafyalarda kendilerine hizmet edecek kuklaları her zaman buluyorlar. Afrika'da da bunu net şekilde görüyoruz. Afrika'da parasını nereye harcayacağını bilemeyen az bir kesim var. Başkentin kenar mahallelerine vardığınızda da yoksulluk en acı şekilde yüzünüze vuruyor, bunu görebiliyorsunuz.

**Peki bir derneğin genel başkanı olarak Türkiye'de STK'cılık anlayışını nasıl buluyorsunuz?

-Türkiye'de 150 bin civarında dernek var. Bunların tamamı STK olarak kabul ediliyor. Yardım kuruluşu olarak da 5 bin küsür dernek var. Ben de bu sayıyı duyduğum zaman hayret etmiştim. Her sene de yeni yeni dernekler türüyor. Yalan yanlış reklamlar yapıyorlar. Daha dün kurulmuş bir dernek, '20 yıldır hizmet veriyoruz' diyor. Vatandaş, eskisi gibi değil. Araştırıyor, bakıyor ve ona göre yardımda bulunuyor. Adresi ve camiası belli dernekler vatandaşlarımız tarafından daha çok tercih ediliyor. Bazıları dernekçiliği bir geçim kapısı olarak görüyor. Bu çok yanlış bir tutum. Türkiye'de bir dernek enflasyonu var. Zaman içinde bunların eriyeceğini düşünüyorum. Hukuki olarak bu olayın bir yaptırımının olması gerekir. İnsanların duygularını istismar etmemek lazım. Hiç kimse aldatılmamalı. Yardım kuruluşlarının diğer derneklerden ayrılması gerektiğini her defasında dile getiriyoruz. Yardım kuruluşlarının kontrollerinin daha fazla yapılması ama daha rahat çalışması gerekiyor.

YARALARI SARMAYA DEVAM EDECEĞİZ

**2022 yılından beklentiniz nedir, nasıl bir planlama yaptınız?

2021 yılında 521 su kuyusu açtırdık. Yine 2021 yılında 120 bin aileye yardımda bulunduk. Okullarımız, camilerimiz, sağlık ocaklarımız devreye giriyor. 2022 yılında rutin çalışmalarımız aynen devam edecek. Ekstra çalışmalar olunca dernek olarak devreye gireceğiz. Felaketlerde Cansuyu Derneği olarak 2021 yılında çalışmalara imza attık. Nerede bir felaket olduysa, dernek olarak gittik, insanımıza yardım eli uzattık. Allah, ülkemizi afetlerden ve diğer üzücü olaylardan korusun. Ancak olumsuz bir olay durumunda Cansuyu Derneği profesyonel ekibiyle olay bölgesinde olur ve yaraları sarar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri