Neo-con Destekli İran Rejimi Karşıtı Protestoya İlgi Beklenenden Fazla Oldu

ABD Başkanı Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler’de (BM) konuşma yaptığı esnada BM binasının hemen karşısında bulunan parkta 3 bine yakın insanın katıldığı protestoda İran rejimi eleştirildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler’de (BM) konuşma yaptığı esnada BM binasının hemen karşısında bulunan parkta 3 bine yakın insanın katıldığı protestoda İran rejimi eleştirildi. Protestoya ABD eski başkanlarından George W. Bush döneminde bu ülkenin BM Daimi Temsilciliği görevini üstlenen John Bolton gibi neo-con isimlerin katılması dikkat çekti.

John Bolton dışında gösteriye katılarak konuşma yapanlar arasında 2009-2011 yılları arasında Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı olan Michael Steele, eski Demokrat Partili ancak son iki yıldır Cumhuriyetçi olan Patrick Kennedy (eski vekil) gibi isimler katıldı.

Katılımcılar Başkan Obama’dan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmemesi yolunda slogan atarken, İran rejimini Irak’taki Eşref mülteci kampında 52 kişiyi 1 Eylül’de katletmekle suçladı. Obama’dan; insan haklarına, demokrasiye, özgürlüklere karşı olan Tahran rejiminin temsilcisi olarak nitelendirdikleri Ruhani ile görüşmemesini isteyen göstericiler ‘‘Suriye’ye Özgürlük’’ şeklinde slogan da attı.

SİYAHİLERİN ÇOĞUNLUKTA OLMASI DİKKAT ÇEKTİ

ABD genelinde yaşayan ve nüfusları yarım milyondan fazla olduğu tahmin edilen İran kökenli Amerikalıların yoğunlukla katıldığı protestoya siyahi Amerikalıların da destek vermesi dikkat çekti. İsmini John Bruce olarak veren ve New York şehrinin Staten Island ilçesinden geldiğini belirten kişi, neden İran konusunda duyarlı olduğu sorusuna ‘‘kilisemiz istedi’’ cevabını verdi. Rahip Lloyd Land’in broşür bastırarak kilise mensuplarından gösteriye destek vermesi istediği görüldü.

Olaysız biten gösteriye basın da ilgi gösterdi. İran rejimini protesto edenlerin yanında sayıları iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar Mısırlı da ülkelerindeki darbe yönetimi aleyhinde gösteride bulundu. Mısırlı göstericiler dünya liderlerinden ülkelerinde yaşanılan darbeye karşı eylem beklediklerini dile getirdi.

OBAMA RUHANİ İLE GÖRÜŞMEYECEK

Buarada İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesi gündeme gelen Başkan Obama’nın mevkidaşı ile bir araya gelmeyeceği açıklandı. CNN, Beyaz Saray’a dayandırdığı haberinde Obama’nın Ruhani ile ikili görüşme yapmayacağını duyurdu. İki yetkilinin verdiği bilgiye dayandırılan haberde, Obama’nın BM Genel Kurul’un da Ruhani ile el sıkışmasının dahi söz konusu olmadığı belirtildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri