Nem oranı yüksek olunca mısır tarlada kaldı

Ereğlide çiftçiler, yüksek nem oranı nedeniyle yaklaşık 25 bin dekarlık tarladaki mısırın hasadını yapamıyor.

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Cafer Tatlıdil yaptığı açıklamada, Ereğli'de mısır üretiminin her geçen gün daha da arttığını ve Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) de bölgeden mısır alımı yapacak olmasının üreticiler arasında olumlu karşılandığını söyledi.

Yüksek enerjiye sahip olan mısırın, gıda sektöründe ve hayvan beslemede önemli ham madde kaynağı olduğunu belirten Tatlıdil, gelişen teknoloji ile mısırın yüksek enerjisinin yakıta dönüştürülerek daha kazançlı hale getirilebildiğini ifade etti.
Mısır bitkisinin üretici için önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkati çeken Tatlıdil, şunları kaydetti:
''Verimin yeterli düzeyde olması, ekiminin ve hasadının kolay olması, işçiliğinin çok fazla olmaması ve damlama sulamaya elverişli olması nedeniyle mısır bitkisi alternatif ürünler içerisinde uygun bir çeşit olarak ön plana çıkmaktadır. TMO'nun mısır alımı yapacak olması nedeniyle, bölgemizde mısır ekiminin daha fazla alanda yapılması bekleniyor. Topraklarda toplulaştırmanın yapılması da önemli. Toplulaştırma çiftçilerimiz açısından maliyetlerin düşürülmesi ve iş gücünün azalmasını sağlayacak.''
Tatlıdil, TMO'nun 2008-2009 tarihleri arasında mısır alımı ile ilgili kurutma işlemi yapılamayan yerlerde rutubet oranını yüzde 14 olarak açıkladığını hatırlatarak, ilçede hava ve iklim şartlarının istenildiği gibi gitmediği yıllarda mısır bitkisinin nem oranının yüksek seyrettiğini ve özellikle bu yıl yüzde 20'nin üzerinde nem oluştuğunu bildirdi.
MISIRDA HASADA YÜKSEK NEM ORANI ENGELİ
Bölgenin iklim koşulları itibariyle rutubet oranının istisnai durumlar hariç yüzde 15'ten aşağı düşmediğini de belirten Tatlıdil, şöyle devam etti:
''Nem oranı yüzde 14'ten fazla olan mısırı TMO kabul etmeyince, çiftçiler de mısırı tarladan kaldırmıyor. 29 bin dekar mısır ekili alandan sadece 3-4 bin dekarda hasat yapıldı. Hasat yapan üretici de mısırı kilogramı 340-350 kuruşa yem fabrikasına vermek zorunda kalıyor. Oysa TMO mısırı kilogramı 430 kuruştan satın alıyor. Yem fabrikalarının nem oranı yüksek olduğu için tarlada kalan mısırı daha düşük bedelle almasının önüne geçmek için ilçeye mısır kurutma ve depolama tesisi kurulması gerekiyor.''
Tatlıdil, kurutma tesisinin bölge için gerekli hale geldiğini aksi halde sırf nem fazlalığından dolayı ilçedeki çiftçilerin mağduriyetlerin süreceğini söyledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri