Nefes darlığı hastalık habercisi olabilir

BSK Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Mete Duruk, nefes darlığının takip edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Sağlıklı kişilerde yüksek rakımda yaşamak, ağır egzersiz yapmak gibi durumlarda ortaya çıkabilen nefes darlığının metabolizmanın hızlanmasına bağlı olduğunu ve normal sayılabileceğini belirten Mete Duruk, “İstirahat halinde, günlük işleri yaparken veya az bir efor sonrası gelişen nefes darlığı çoğunlukla bir hastalığın belirtisidir ve doktora başvurup incelenmesi gerekir” diye konuştu. Nefes darlığının birçok hastalıkta görülebilmekle birlikte en sık akciğer ve kalp hastalıklarında ortaya çıktığını anlatan Dr. Mete Duruk, “Ani ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, akciğer embolisi (akciğer damarlarına pıhtı atması), pnömotoraks (akciğerin sönmesi), akut astım atağı, pnömoni (zatüre), kalp krizi gibi acil müdahale gerektiren hastalıkların ilk bulgusu olabilir” diye konuştu.
Kişinin nefes darlığı hissetmesinin doktora başvuruyu gerektirdiğini anlatan Dr. Mete Duruk, şöyle devam etti: “Özellikle ani gelişen şiddetli nefes darlığı acil durumdur ve hızla doktora başvurmak hayat kurtarıcı olacaktır. Fizik muayene ve hayati bulgular yol göstericidir. Öncelik sırası doktor tarafından belirlenmek üzere akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, tam kan sayımı, EKG, kardiyak EKO, kardiyopulmoner egzersiz testleri gibi ileri tetkikler ile nefes darlığına yol açan hastalık tespit edilebilir. İleri tetkiklerde nefes darlığına sebep olacak herhangi bir bulguya rastlanmaz ise psikojenik nefes darlığı düşünülebilir. Bu durum hastanın altta yatan bir hastalığı olmaksızın nefes darlığı hissetmesidir.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri