‘Neden yeterli sayıda hekim atanmıyor?’

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle, Konya’da Aile Hekimliği sürecine ilişkin belirsizlikleri gündeme getirdi.

Sağlık Bakanlığınca Konya’da 2010 yılı Haziran ayından itibaren Aile Hekimliği uygulamasının planlandığını hatırlatan Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Ancak, bir aile hekimi sorumluluğuna 3 bin 500 kişinin üzerinde nüfus verileceği yönündeki bilgiler Konya’da haklı tepkilere neden olmuştur” değerlendirmesini yaptı.
Mustafa Kalaycı şu soruları yöneltti: “Konya’da bir aile hekiminin sorumluluğuna 3 bin 500 kişinin üzerinde nüfus verilmesinin gerekçesi ve dayanağı nedir? Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Yönetmeliğinin 18 inci maddesinde, ortalama 2500–3000 kişiye bir aile hekimi öngörüldüğü halde bu hükme neden riayet edilmemektedir? Geniş coğrafyası ve 31 ilçe ile 800 civarında köy ve beldesi bulunan Konya’da bir aile hekiminin sorumluluğuna 2 bin 500 nüfus verilmesi daha doğru değil midir? Aile Sağlık Merkezi’nde 1 hekim ve 1 sağlık personelinin 3 bin 500 kişiden sorumlu olması, sağlık hizmetlerinde aksamalara neden olmayacak mıdır? Bu şekilde, sağlık hizmetlerinde istenilen kalitenin yakalanması mümkün müdür? Aile Hekimliği uygulamasında vatandaşlarımızın sorun yaşamaması için Konya’da nüfusun yanı sıra yerleşim birimlerinin uzaklığı da dikkate alınacak mıdır? Bu kapsamda, il ve ilçe merkezlerinin yanı sıra beldelerimizin tamamında ve büyük köylerimizde Aile Sağlık Merkezi açılacak mıdır? Yapılan planlamaya göre hangi yerleşim birimlerinde bu merkezlerin açılması düşünülmektedir? Konya’da yeterli sayıda hekim ve sağlık personeli bulunmasına rağmen, aile hekimliği uygulamasında neden daha az sayıda hekim ve sağlık personeli istihdam edilmektedir? Aile hekimi olarak atanamayacak hekim ve sağlık personeli hangi hizmetleri yerine getirecektir? Birçok hekim ve sağlık personelinin atıl kalması ve böylelikle ciddi oranda işgücü kaybı söz konusu olmayacak mıdır?”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri