Neden susuyorsunuz?

Konya'nın ihracat rakamları arttığında iş dünyasının temsilcileri ardı ardına açıklama yapıyor. Ancak sanayi üretimi düştüğünde, ithalat arttığında ise başkanlar adeta sessizliğe bürünüyor.

Konya'nın ihracat rakamları arttığında iş dünyasının temsilcileri ardı ardına açıklama yapıyor. Ancak sanayi üretimi düştüğünde, ithalat arttığında ise başkanlar adeta sessizliğe bürünüyor. İhracattaki düşüşle ilgili bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmadı

İhracat rakamları arttığında ardı ardına açıklamalar yapan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli ve MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, ithalat rakamları arttığı için adete sessizliğe büründü. Sanayi çarklarında yaşanan yavaşlama istatistiklerine yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Ekim 2014 Geçici Dış Ticaret İstatistikleri'ni geçtiğimiz günlerde açıklamıştık. İstatistiklere göre Konya'da ihracat yüzde 0,8 ithalat ise yüzde 51 artış göstermişti. Konya sanayisi zor günler geçiriyor. İthalattaki ciddi artış birçok kişiyi tedirgin ediyor. Ancak üretimdeki, ihracattaki geriye gidişle ilgili iş dünyasının temsilcilerinden hiçbir açıklama yapılmıyor. Dış Ticaret İstatistikleri'nin ardından sanayi üretiminde de düşüş yaşanıyor.

SANAYİ ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR

Sanayi üretiminde de sert bir düşüş görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,8 düştü. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 düştü. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı.Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,5 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ İMALATTA

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 19,2 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 9,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 5,3 ile ana metal sanayi takip etti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 10,7 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 8,4 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 4,0 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri