NATO’nun Norveçli genel sekreteri Jens Stoltenberg, iki üye ülke arasındaki kriz hakkında açıklama yaptı. Türkiye ve Hollanda’ya tansiyonu düşürme çağrısında bulundu. Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:
“Karşılıklı saygı da sağlam tartışma gibi demokrasilerimizin temelindedir. Bütün müttefikleri karşılıklı saygı göstermeleri, sakin ve ölçülü olmaları konusunda yüreklendirmek isterim. Bu gerginlikleri ve tansiyonu azaltmak ile çözmek ve durumu sakinleştirmek için, bizi birleştiren her şeye odaklanmamız önemli.”
Avrupa Birliği de Türkiye’ye “ölçüsüz açıklamalar”dan kaçınma çağrısında bulundu. AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın ortak açıklamasında “AB Türkiye’yi durumu daha da kızıştırabilecek ölçüsüz açıklamalardan ve eylemlerden kaçınması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyor” ifadesi kullanıldı.
Rusya: Aracıya gerek yok
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın AB ve Türkiye siyasetçilerini ihtiyatlı davranmaya çağırdığını ve Türkiye ve Hollanda'nın mevcut gerginliğin giderilmesinde aracılara ihtiyacı olmadığını düşündüğünü açıkladı.
Kremlin’in AB siyasetçilerinin Türkiye ve Hollanda arasındaki meydana gelen anlaşmazlığa gösterdiği tepkiyi nasıl bulduğu ve Moskova’nın bu duruma müdahil olmak isteyip istemediği sorularına cevap veren Peskov, şu şekilde konuştu:
"Türkiye ve Hollanda arasındaki anlaşmazlığa gelince hem ,Ankara hem de Lahey'i ihtiyatlı davranmaya, iki ülke arasındaki meydana gelen gerginliğin giderilmesinde yapıcı şekilde faaliyet göstermeye çağırıyoruz. Biz bu durumda herhangi bir ortağa ihtiyacın olmadığını düşünüyoruz. Söz konusu durumu sadece iki ülke çözebilir."