Nato, Doğudaki Savunmasını Tahkim Edecek

Ukrayna krizinde Rusya’nın oynadığı rolden endişe duyan Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri için NATO’nun savunma gücünü tahkim edeceği açıklandı.Galler’deki zirvede onaylanan plan kriz anlarında hızla müdahale edebilecek bir öncü kuvvetin...

Ukrayna krizinde Rusya’nın oynadığı rolden endişe duyan Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri için NATO’nun savunma gücünü tahkim edeceği açıklandı.

Galler’deki zirvede onaylanan plan kriz anlarında hızla müdahale edebilecek bir öncü kuvvetin de oluşturulmasını öngörüyor. Bu kapsamda Doğu Avrupa ülkelerinde teçhizat ve ikmal malzemeleri hazır bulundurulacak. Bu planla özellikle Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın endişelerinin azaltılması hedefleniyor. Fakat bu ülkelerde kalıcı üsler kurulması talebi karşılanmadı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 5 bin askerden oluşacak öncü kuvvetlerin kriz çıktığı andan itibaren iki gün içinde hava ve deniz yoluyla kriz bölgelerine sevk edilmesinin planlandığını söyledi. NATO ayrıca Doğu Avrupa’daki tatbikatları artıracak ve dönüşümlü olarak hava, kara ve deniz kuvvetlerini bölgeye gönderecek.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, alınan kararla NATO’nun güvenlik garantisinin sadece kağıt üzerinde kalmadığının görüldüğünü dile getirdi.

Rasmussen, Ukrayna’nın muhtemel NATO üyeliği konusunda Rusya’yı kastederek, “Üçüncü ülkelerin veto hakkı yoktur.” dedi. Fakat Fransa ve Almanya gibi önde gelen NATO üyelerinin Rusya ile sorunlu bir Ukrayna’yı ittifaka kabul etmeye sıcak bakmadığı biliniyor.

NATO üyeleri ayrıca siber güvenliği ilk kez ana misyonlardan biri olarak kabul etti. Yani, dijital altyapıyı hedef alan siber saldırılara karşı askerî müdahale de mümkün olabilecek.

İki yıl sonra yapılacak bir sonraki NATO Zirvesi’ne ise Polonya ev sahipliği yapacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri