Nasreddin Hoca Türbesi’ne yabancı turist ilgisi

Ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca'nın Akşehirdeki türbesini bu yıl yaklaşık 45 bin kişi ziyaret etti.
Akşehir Belediyesi ve Nasreddin Hoca Etnografya Müzesi'nden aldığı bilgiye göre, 2007 yılında 37 bin 800 kişinin ziyaret ettiği Nasreddin Hoca türbesine geçen yıl düzenlenen etkinlik ve programlar sayesinde ilgi daha da arttı. 
Nasreddin Hoca'nın doğumunun 800. yıl dönümü etkinliklerinin kutlandığı 2008 yılında türbeyi, 2007 yılına oranla yüzde 19 artışla yaklaşık 45 bin turist ziyaret etti. 
Yetkililer, türbeye gelen yabancı turist sayısının her geçen gün arttığını, 2008 yılında özellikle Hollandalılarla, Belçikalılar ve Japonların büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. 
NASREDDİN HOCA MÜZESİ
İçerisinde arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği, Nasreddin Hoca Etnografya Müzesi her geçen yıl daha fazla ilgi çekiyor. 
Nasreddin Hoca Etnoğrafya Müzesi'nin 1 ve 2. katında Akşehir çevresinde bulunan kalkolitik, eski tunç, Hitit, Frigler ve eski çağ uygarlıklarına ait seramikler, testiler gibi çok sayıda tarihi eser bulunuyor. 
Müzenin yoğun ilgi gören son katında ise Nasreddin hoca figürlerinin bulunduğu, onun ''Ye kürküm ye'' fıkrasının canlandırıldığı bölümler yer alıyor. 
2007 yılında 4 bin 438 turistin ziyaret ettiği müzeye 2008 yılında 8 bin 990 yerli ve yabancı turist geldi. Nasreddin Hoca türbesine gelen yabancı turistler, bu müzeyi de ziyaret etmeden ilçeden ayrılmıyor. 
Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, belediye olarak 2007 ve 2008 yılında turizm için ciddi atılımlar yaptıklarını söyledi. 
Konya Turizm Platformu yöneticileri, otel sahipleri ve turizm acenteleriyle toplantılar yaparak Nasreddin Hoca'nın dünyaya daha iyi tanıtımı noktasında görüş alışverişlerinde bulunduklarını ifade eden Baloğlu, şunları kaydetti: 
''Akşehir'in eski sokaklarını restore ettik. Etnografya müzesini açtık. Mezarlıkları düzenledik, altyapıyı geliştirdik. Hollanda ve Belçika'da Nasreddin Hoca şenlikleri düzenledik. Türkmenistan'da Nasreddin Hoca konulu etkinlikler gerçekleştirdik. Bunlar Avrupa'da büyük ses getirdi. Yerli ve yabancı bilim adamlarının katıldığı sempozyum ve paneller düzenledik. İngilizce, Almanca, Arapça ve Hollanda dillerinde Nasreddin Hoca'nın fıkralarının yer aldığı kitaplar bastırdık. Yaptığımız bu yatırımlarla Nasreddin Hoca'yı ziyaret etmek için ilçemize gelen yabancı turist sayısı da ciddi şekilde arttı. Nasreddin Hoca türbesi ve ismini taşıyan müzeye gelen ziyaretçi sayısının daha da artacağına inanıyorum.'' 
Baloğlu, Nasreddin Hoca'nın 800 yıl önce bugüne ışık tutan felsefesini doğru şekilde tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayarak, ''Hedefimiz, Akşehir'e yılda en az 100 bin yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlamak. Ayrıca bu turistlerin günlük değil en az bir gün konaklayacakları şekilde Akşehir'e gelmelerini sağlayacağız'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri