Nargile daha zararlı!

Son zamanlara hızla yayılan nargile kullanımı, insan sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor. Uzmanlar bir saatlik nargile tüketiminin, 40 sigara içmek ile eşdeğer olduğunu söylüyor

Nargile tüketimi özellikle gençler arasında hızla yayılıyor. Çay bahçelerinde ve cafelerde bolca tüketilen nargile, sigaraya oranla daha zararlı. Cafelerdeki bir nargileyi, günde ortalama 15 kişi içiyor. Bu da hastalıkların ve mikropların yayılmasına olanak sağlıyor. Uzmanlar nargilenin de, sigara kadar dikkat edilmesi gereken bir husus olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Yüksel Kara, bir gün içerisinde bir çok kişinin aynı nargileyi kullanmasının, nargilenin daha büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Kara, "Nargile tüketen insanlara baktığımız zaman, nargilenin zararsız aromalı bir tüketim maddesi olarak görüyorlar. Ancak bu son derece yanlış bir düşünce. Nargile en az sigara kadar zararlı bir tütün. Hatta cafelerdeki nargile çok daha zararlı. Çünkü bir çok kişinin ağzından geçiyor. Başlığı değişse bile, boruda katran ve benzeri maddeler oluşuyor zamanla. Bugün herhangi bir kafeye gidin ve nargile hortumuna bakın. İçilenin ne kadar pis olduğu görülecektir. Günümüzde zaman zaman tartışılan konulardan biridir nargilenin mi yoksa sigaranın mı daha zararlı olduğu sorusu. Kimi zaman nargilenin daha az zararlı olduğu söylenmiş olsa da, son yıllarda yapılan araştırmalar nargilenin sigaradan daha az zararlı olmadığını göstermektedir" dedi.

NARGİLE BAĞIMLILIK YAPIYOR

Nargilenin her tütün ürünü gibi bağımlılık yaptığını ifade eden Kara, "Nargile ile ilgili bir çok bilinmeyen hususlar var. Özellikle de nargilenin bağımlılık yapmadığı gibi bir düşünce var. Nargile de sigarada olduğu gibi bağımlılık yapar bir tütün ürünü. Nargileden alınan bir nefesten 2.25 mg nikotin ve 3 gr tütün vücuda geçer. Bunun anlamı, bir nefeslik nargile içimiyle 50 tane sigara içilmiş gibi nikotin alınmış olunur. Yine diğer bir önemli nokta da nargile dumanında sigara dumanında bulunandan çok daha fazla miktarda kurşun, kobalt, arsenik ve nikel bulunmaktadır" diye konuştu

Nargiledeki suyun zararı azalttığı ifadesinin de yanlış olduğunu dile getiren Kara, şöyle konuştu: "Nargilenin suyunun, zararı azalttığı yönündeki ifadeler doğru değildir. Bu düşünce doğru olsaydı, sigara içmeden önce su içince de sigaranın zararlarını azaltmış oluruz. Nargile de en az sigara kadar kanser ve KOAH gibi hastalıklara sebep oluyor. Nargile kanser ve KOAH dışında mesane kanseri, yüksek tansiyon, ülser, Parkinson, bronşit, ağız kanseri gibi hastalıklara da neden olabilir. Nargilede, sigaradaki gibi kağıt ve naylon olmaması zararı arttırır ve nargilenin dumanı ciğerlere yoğun şekilde hücum eder."

MUTLAKA TIBBİ DESTEK ALIN

Tütün bağımlılarının mutlaka bir tıbbi destek ile bırakmaları gerektiğine dikkat çeken Kara, "Son yıllarda nargile kullanımının artmasının en önemli nedenlerinden birinin nargilenin sigara kadar sağlığa zararı olmadığı düşüncesi, Ham maddesi tütün olan nargile sigaranın tüm zararlarını bünyesinde taşımaktadır. Özellikle ağız, gırtlak, akciğer kanseri başta olmak üzere solunum yolu hastalıkları, damar tıkanıklıkları gibi hastalıklara yol açtığı gibi hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde tüberküloz, hepatit gibi bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır" ifadelerini kullandı. Yasal düzenleme ile birlikte sigara gibi nargileye de bir kısıtlama getirilmesi gerektiğini savunan Kara sözlerini şöyle sürdürdü: "Nargilenin eskiden dumanı içe zor çekilen, öksürten ve içilmesi zor olan bir ürünken içiminin kolaylaştığına ve bağımlılık yapıcılığı daha yüksek bir ürün haline gelmektedir. Tütün olmasa dahi bir maddenin yakıldıktan sonra nefes ile vücut içine alınması benzer bir kanserojen etkiyi ortaya çıkartmaktadır. Bilinmesi gerekir ki nargilenin tütün içereni de içermeyeni de sağlığa aynı oranda zarar vermektedir. Bu nedenle ülkemizde sigara konusundaki yasal kısıtlamalar neyi içeriyorsa nargile içinde bu yasalar söz konusudur. Ayrıca sigara bağımlıları gibi nargile bağımlılarının da bir uzmandan veya merkezden yardım alması gerekmektedir."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri