Narenciye İhracatçısı Yeni Sezondan Ümitli

Yeni sezon narenciye ihracatı 20 Eylül’de başlıyor. İhracatçılar ürün kalitesi nedeniyle sezondan ümitle bahsediyor.

Yeni sezon narenciye ihracatı 20 Eylül’de başlıyor. İhracatçılar ürün kalitesi nedeniyle sezondan ümitle bahsediyor. Narenciye ihracatı son 10 yılda 5,5 kat arttı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, 2002 yılında 237 milyon 204 bin 810 dolar olan narenciye ihracatının, 10 yıllık dönemde 1 milyar 287 milyon 937 bin 892 dolar olduğunu söyledi. Bu artışta üretici ve ihracatçı arasında sağlanan işbirliğinin önemli olduğunu vurgulayan Kavak, "Ülkemizin 2012 yılı narenciye üretim miktarı 3,4 milyon ton olarak bildirilmiştir. Gelinen noktada Türkiye, Dünya narenciye üretiminin yüzde 3'ünü karşılamaktadır. Sahip olunan bu başarı, kurumlar arası işbirliği ve bu işbirliğinin üreticilere yansımasından kaynaklanmaktadır." dedi.

Sektörün dünya ile rekabet edebilmesi için üretimden ihracatçıya herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Kavak, bunun için de rekabet gücünün rakiplerden önde olması gerektiğini ifade etti. Narenciye sektörünün Türkiye ve Dünya ticaretinden aldığı payı yükseltmenin temel amaç olması gerektiğinin altını çizen Kavak, "Bu hedefi yerine getirirken, eş zamanlı olarak üretici ihracatçı işbirliğini sağlayarak, hem üreticinin elde ettiği geliri, hem de ihracatımızı artırmış olacağız. Kazan-kazan politikasıyla üretici ve ihracatçı el ele büyüyecek. Bu birlikte büyümenin dış pazara ulaşılmasında anahtar rol oynayan gıda güvenliği, ürün çeşitliliği ve kalite konularının üzerinde hassasiyetle durulması ve bu yöndeki çabaların yoğunlaştırılması ile mümkün olacağı da bir gerçektir." diye konuştu.

Rekabet gücünün devamlılığı ve güçlendirilmesi noktasında üreticilerin de kaliteli ve bilinçli ilaçlama, gübreleme, uygun üretim ve ürün maliyetleri ile ihracatçıyı desteklemesi ve her an ihracatçının yanında yer almasını önemine vurgu yapan Kavak, "Böylelikle ihracatçılar, alıcı ülkelerin taleplerini karşılayan kalitede ve fiyatta ürünleri üreticilerimizden temin ederek ihracatlarını gerçekleştirecektir. Üretimde kalite ayağının iyileştirilmesi, yurt dışında ürünlerimizin markalaşma sürecine de büyük katkılar sağlayacak, yurt içinde tüketim artacak, yurt dışında ise narenciye meyvelerinde Türk Malı imajı ön plana çıkarılarak markalaşma süreci tamamlanacak ve yurt dışı talep, fiyat ve rekabet istikrarı sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

"ORTADOĞU VE EKONOMİK KRİZ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Ortadoğu'da yaşanan olumsuz gelişmeler ve Avrupa Birliği'ndeki ekonomik krizin sektörü olumsuz etkilediğini de hatırlatan Kavak şöyle dedi: "2011 yılında 1 milyar 475 milyon 596 bin 58 kg olan narenciye ihracatımız 2012 yılında 1 milyar 287 milyon 937 bin 892 kg olarak gerçekleşmiş ve miktarda yüzde 13 gibi bir gerileme gözlemlenmiş, bu durum ise, gerek ihracatçımız gerekse üreticimiz ve neticede ülkemiz açısından olumsuz sonuçlara sebebiyet vermiştir. İki sezon karşılaştırıldığında ihracat miktarında yüzde 21'lik bir gerileme kaydedilmiştir. Ancak Orta Doğu, Irak ve İran'da yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, ihracat hedefimizde ciddi bir sapma olmayacak."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri