Nakliye sektörüne akaryakıt darbesi

Peş peşe gelen akaryakıt zamları nakliye sektörüne büyük bir çıkmaza soktu. Nakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, “Girdi maliyetlerimiz inanılmaz arttı. 15-20 liraya taşınan malzeme 30-35 liraya kadar çıktı” dedi

Akaryakıta son gelen 80 kuruşluk motorin zammı, sabrı taşıran nokta oldu. Art arda gelen zamlar ardından yine aynı görüntüler yaşandı. Ucuza benzin, mazot almak isteyen sürücüler, gece yarısı yine uzun araç kuyrukları oluşturdu. Nakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, “Akaryakıta gelen zamlardan sonra nakliyecilerin girdi maliyetlere inanılmaz derece de arttı. Fiyat artışları otomatik olarak taşınsak ürününde fiyatlarını artırdı. Daha önce deposunu daha ucuza doldururken şuanda çok fazla arttı buda haliyle nakliye fiyatlarına yansıdı” dedi.

NAKLİYE FİYATI ARTMAK ZORUNDA

Nakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, akaryakıt fiyatlarına gelen zam konuşan Ünver, “Bu zamları sadece mazota, benzine gelen zam olarak değerlendirmek doğru olmaz” dedi. Bu zamların ürün fiyatlarına da yansıyacağını aktaran Ünver, artışlardan sadece kamyon esnafının zarar görmeyeceğini, toplumun genelinin zamlardan olumsuz etkileneceğini ifade etti. Kamyoncunun artışlarla beraber, nakliye fiyatını artırmak zorunda kalacağını dile getiren Ünver, “10 liraya taşınan bir malzeme 15-20 liraya taşıyacak. Kamyoncu, nakliyeye zam yapmak zorunda” ifadelerini kullandı .

AKARYAKITTA ÖTV SIFIRLANMALI

Ürütime dayalı çalışan firmalardan ve nakliyecilerden ÖTV vergisinin sıfırlanması gerektiğini belirten Ünver, “ Ülke olarak ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçiyoruz. B zorlu süreci hep birlikte atlamak için çözüm üretmeliyiz. Özellikle üretime dayalı çalışan firmalardan ve nakliye şirketinden ÖTV vergisi kaldırılmalı. Tarım anlamında üretim yapan bir çiftçimizin en önemli giderleri arasında mazot yer almaktadır. Mazot için ödenen ÖTV vergisi kaldırıldığında bir mazot fiyatları düşecektir haliyle çiftçinin üreteceği ürünün maliyeti düşecek buda fiyatlara yansıyacaktır. Gene aynı şekilde nakliye firmaları bugün İstanbul üzerine düzenlediği bir seferde mazot fiyatının girdisini de taşıdığı ürüne ekliyor haliyle ürün fiyatında bir artış meydana geliyor ÖTV vergisi kaldırıldığında girdi maliyetleri yarı yarıya düşecektir buda ürünlerine fiyatına yansıyacaktır. Lastik fiyatları yüzde 150 zamlandı, otoyollar-tüneller-köprüler zamlandı, akaryakıta sürekli zam geliyor. Elektrik, doğalgaz faturaları 2-3'e katladı. Gıda fiyatları aldı başını gidiyor. Bu gidere dayanamayan nakliyeci kontak kapatırsa, tedarik zinciri bozulur, ülke krize girer. Nakliye sektörünün feryadını duymalıyız. Nakliye sektörünün kullandığı mazottan alınan ÖTV derhal sıfırlanmalı” diye konuştu.

KAMYONCU ESNAFI KREDİ BATAĞINDA

Bazı nakliye ambarlarının ürüne fiyat veremediğine, nakliyecilerin de araç çıkaramaz duruma geldiğine vurgu yapan Nakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, insanların önünü göremeyecek duruma geldiğinin altını çizdi. Son 1 hafta içinde akaryakıta 3 kez zam geldiğini aktaran Ünver, “Önceden kuruş kuruş gelirdi. Artık 1 lira 1 lira geliyor. Bir kriz var. İnsanlar arabaya binemez noktaya gelecek. Kamyoncu esnafı, kredi batağında. Sıcak para dönmüyor, kamyoncular kredi ile iş yapıyor. Önümüzdeki ayların parası harcanıyor. Kamyoncu esnafı çaresiz” şeklinde konuştu.

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri