Nabi Avcı: Milli Eğitim Şurası'nda 'Okul Güvenliği' Ele Alınacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası’nın 2-6 aralık tarihlerinde Antalya’da düzenleneceğini belirterek, şurada, ‘Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri’, ‘Öğretmen niteliğinin Artırılması’, ‘Eğitim...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası’nın 2-6 aralık tarihlerinde Antalya’da düzenleneceğini belirterek, şurada, ‘Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri’, ‘Öğretmen niteliğinin Artırılması’, ‘Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin arttırılması’, ‘Okul Güvenliği’ konularının ele alınacağını açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlık kuruluşların 2015 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görüşmeler öncesi milletvekilleriyle tokalaştı. Bakan Avcı, bakanlık çalışmaları ile ilgili sunumunu yaptı.

Eğitim ve öğretim alanında gerçekleştirilen yeniliklerden birinin de dershanelerin özel okula dönüştürülmesi olduğunu kaydeden Avcı, "Bu sayede okulu ikinci plana atan öğrencileri çoktan seçmeli test odaklı bir sürecin içine sokarak sosyal hayattan tecrit eden, veliler için ciddi malî külfetler getiren ve adeta alternatif bir eğitim sistemi oluşturan dershanelerin yol açtığı olumsuzluklara son verilmiş olacak ayrıca eğitim ve öğretimde özel öğretimin kapasitesini artıracak bir sürecin başlaması sağlanacaktır." diye konuştu.

Özel öğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılması, eğitim sisteminde kalite ve rekabet odaklı eğitim hizmetlerinin verilmesine katkı sağlayacağını kaydeden Avcı, "Bakanlığımızın 2010-2014 Stratejik Planında, eğitim sistemimiz içerisinde örgün özel öğretim kurumları oranının 2014 yılı sonuna kadar yüzde 9’a, öğrenci oranının yüzde 5’e çıkarılması hedefinden yola çıkılarak özel okulların kurulmasını teşvik amacıyla çeşitli tedbirler öngörülmüştür." şeklinde konuştu.

Arazi ve okul tahsisinden vergi istisnalarına, ucuz krediden öğrenci başına teşvike değin sektörden ciddi şekilde talep gören bir dizi düzenleme hayata geçirildiğini anlatan Avcı, "Son olarak 250 bin öğrenci için eğitim ve öğretim kademesine göre yıllık 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği uygulaması hayata geçirilmiştir." dedi.

1.001 ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ BULUNMAKTA

Ortaöğretimde kalite ve verimliliğin artırılması, okul çeşitliliğinin azaltılması amacıyla Anadolu liseleri ile aynı programı uygulayan Anadolu öğretmen liseleri 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak fen, sosyal bilimler ve Anadolu lisesine dönüştürüldüğünü anlatan Avcı, "Hâlen genel ortaöğretimde 2 bin 331 Anadolu lisesi, 232 fen lisesi, 88 sosyal bilimler lisesi, 55 spor lisesi ve 73 güzel sanatlar lisesi olmak üzere toplam 2 bin 779 okul bulunmakta. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okulu olarak faaliyet gösteren 22 okul türü, öğrenim süreleri ve mezunların hak ve yetkilerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi', 'Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi' ve 'Çok Programlı Anadolu Lisesi' adı altında yeniden yapılandırılmıştır. Hâlen mesleki ve teknik ortaöğretimde 2 bin 294 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 99 mesleki ve teknik eğitim merkezi, 899 çok programlı Anadolu lisesi olmak üzere toplam 3.292 okul bulunmakta. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren diğer ortaöğretim kurumlarının tamamında olduğu gibi imam hatip liseleri de Anadolu imam hatip liselerine dönüştürülmüş olup 1.001 Anadolu imam hatip lisesi bulunmakta." açıklamasında bulundu.

160 BİN YABANCI ÖĞRENCİYE EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETİ VERİLİYOR

Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşları başta olmak üzere ülkemize sığınan yabancılara yönelik olarak geçici eğitim merkezleri oluşturulduğunu kaydeden Avcı, "Bu kapsamda yaklaşık 160 bin yabancı uyruklu öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir. Ayrıca eğitim kurumlarımızda ve oluşturulan geçici eğitim merkezlerinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyeti ile ilgili her türlü iş ve işlemi kayıt altına alacak Yabancı Öğrenciler Bilgi İşletim Sistemi adı altında bir otomasyon sistemi geliştirilmektedir. Bu sistem üzerinden Bakanlığımıza bağlı kurumlarda, kamplarda ve şehirlerde oluşturulan geçici eğitim merkezlerine yabancı tanıtma belgesi bulunan öğrencilerin kayıtları yapılacak, eğitim merkezlerinde görev alan öğretmenlere ve öğrencilere yönelik her türlü veri bu sistem üzerinden tutulacaktır." dedi.

Mevcut 851 bin 854 öğretmenden, 458 bin 496’sı iktidarları döneminde atanan öğretmenler olduğunu anlatan Avcı şunları söyledi: "Bu da mevcut öğretmen sayımızın yüzde 53,8’ine karşılık gelmektedir. 2013 yılında yüzde 85,27 olan norm kadro doluluk oranı, son yapılan 40 bin öğretmen atamasıyla ülke genelinde yüzde 87,66’a yükselerek tarihinin en yüksek noktasına ulaşmıştır. Bugün itibarıyla bazı illerde norm kadro doluluk oranı yüzde 100'e ulaşmıştır. Hedefimiz ülke genelinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşmaktır. Öğretmenlerimizin özlük haklarında da önemli iyileştirmeler sağlanmıştır. Buna göre Bakanlığımızda görev yapan bir öğretmenimizin maaşı 2002 yılında 470,20 TL iken, 01.07.2014 tarihi itibarıyla yüzde 356,92 artışla 2.148,45 TL'ye yükselmiştir."

Millî Eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları tetkik etmek ve tavsiye kararları almak üzere 19. Millî Eğitim Şûrası’nı 2 Aralık’ta gerçekleştireceğini anlatan Avcı, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri, Öğretmen Niteliğinin Artırılması, Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Artırılması, Okul Güvenliği ana gündem maddeleri ile Aralık ayı içerisinde toplayacağız. Antalya'da 2 aralıkta başlıyor katılmak isteyen milletvekillerine davetiyeleri bugün ofislerine bırakılacak. Diğer taraftan yükseköğretim reformu da hedeflerimizin arasındadır. Demokratik, özgürlükçü ve evrensel değerlere uygun bir üniversite tasavvuru ana önceliklerimizden biri olacak ve bunun devamında ülkemizin uluslararası öğrenci havuzundan aldığı payın artırılması da önemli hedeflerimizden birisi olacaktır." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri