Müzik beyni güçlendiriyor

Küçük yaşlarda müzik aletleri ile uğraşmak, çocukların fiziksel gelişimine büyük katkı sağlıyor. Müzikle uğraşan bir çocuk, yaşıtlarına göre daha geniş bir hayal dünyasına sahip oluyor

Farklı müzik aletleri ile uğraşanların sayısı her geçen gün artıyor. Okulların tatil olmasıyla birlikte müzik eğitim merkezlerinde hareketlilik yaşanıyor. Özellikle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri tatili müzikle uğraşarak geçirmeyi tercih ediyor. Gençlik merkezleri ve Konya Meslek Edindirme Kursları (KOMEK)'te verilen müzik eğitimleri de şehirde müziğin gelişmesine destek veriyor. Eğitimciler, kursa gelmek isteyen öğrencilerine en çok  piyano, bağlama, gitar ve kemanla ilgilenmelerini öneriyor. Müziğe özellikle küçük yaşlarda başlamanın gerekliliğini vurgulayan Majör Müzik'in sahibi, Müzik Öğretmeni İrfan Bal ise, “Müzik insan hayatında süreklilik isteyen bir alan. Yaz tatili bunun için iyi bir başlangıç. Yaz ayında kursa başlayan mutlaka bunu okul zamanında da devam ettirmeli” dedi.

UZUN SOLUKLU BİR İŞ 

Velilerin büyük bir yanılgı içinde olduğunu söyleyen Müzik Öğretmeni İrfan Bal, müzik aleti ile uğraşmanın okula ve derslere engel olmadığını tam aksine öğrencinin derse olan motivesini ve  başarısını daha çok artırdığını belirtti. Kursa olan ilginin Ramazan ayında az olduğunu dile getiren Bal, “Yoğunluk yaşamaya başladık. Derslerimizi birebir vermeyi tercih ediyoruz. Grup çalışmasında bu verimi almak pek mümkün olmuyor. Ayda dört saat olan kursumuzda her birey, yetenek konusunda farklılık gösteriyor. Bu farklılık öğrenme süresinde çok etkili oluyor. Kimseye bir müzik aletini kesin şu kadar sürede öğrenirsin diyemeyiz, bunu ancak zaman gösterir. Egzersiz ve düzenli çalışma başarının artmasında en önemli iki etken. Uzun soluklu bir iş. Mutlaka devam ettirilmeli” diye konuştu.

ÇOCUĞUN STRESİNİ AZALTIR 

“Bizleri genellikle 6 ile 15 yaş arası çocuklar tercih ediyor. Bunun yanında bu işe meraklı büyük öğrencilerimizde var” diyen Bal, şunları kaydetti: “Aileler, bilinçlenmeye başladı, fakat biz bu sayıyı hala yeterli bulmuyoruz. Sanat merkezleri eskiye göre daha ulaşılabilir oldu. Bizi tercih eden çocuk öğrencilere genellikle fiziksel yapısını güçlendirecek aletleri öneriyoruz. Özellikle piyano bu anlamda büyük katkı sağlıyor. İki el ile çalınan piyano, beynin her iki tarafının aynı anda çalışmasına yardımcı oluyor. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey. Çocuğunun hayal dünyasının gelişmesini, günlük yaşamda ekstra değer kazanmasını isteyen veliler, çocuklarına bu konuda örnek olmalı. Müzik çocukların kendini ifade etme yeteneklerini geliştirir, estetik ve yapıcı düşünme kapasitelerini artırır. Müzikle birlikte disiplin gibi konular çocuğa yavaş yavaş aşılanabilir. Müzik akademik performansı da olumla etkiler. Okul çağındaki çocukların daha hızlı okumaları; yazma, anlama ve düşünmede öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitimleri; stresin ve sıkıntının azaltılması yine müzikle başarılabilir. Müzik çocuğun konsantrasyon becerilerini destekler. Çocuğun içinde bulunduğu toplumda daha rahat sosyalleşmesini sağlar. Veliler bu bilinçten uzak kalmasın.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri