Mutsuz Şehrin Mutlu Başkanları

Süleyman Küçük
Bizim belediye başkanları çok nasipli(!) insanlar maşallah.
Ne zaman Konya’mız ile ilgili yaptıkları faaliyetlerle ilgili olarak esaslı(!) bir açıklama yapacak olsalar, ya sivil toplum kuruluşu sayılan özel sektör temsilcilerinden esaslı bir tekzip yemekteler ya da bizatihi kenarından köşesinden içinde oldukları devlet mekanizmasına dâhil bir kurumun yetkilisinden tokat gibi açıklamalara muhatap olmaktalar.
Bu defada aynen öyle oldu.
Kalkınma Bakanlığı’nın bölgesel kalkınma uzmanları tarafından Türkiye’yi 26 bölgeye ayırarak, bu bölgelerde yer alan illerin “Hoşnutsuzluk Düzeyleri”ni ortaya koydukları açıklamalar yine basın-yayın organları ile internet haber sitelerinde yer alarak, belediye başkanlarının başlarını bir kez daha öne eğdirdiler.
Kalkınma Bakanlığı’nın bölgesel kalkınma uzmanları Kamil Taşçı ile Mehmet Emin Özsan tarafından Türkiye’nin 26 bölgeye ayrılmasıyla yapılan “Hoşnutsuzluk Düzeyleri” araştırmasında Konya’nın adı yine yok.
“Dünya Şehri Konya”, “Avrupa Birliğine En Hazır Kent Konya”, “Huzur ve Refah Kenti Konya” ve “Kobi Başkenti Konya” sloganlarıyla yıllardır hemşerilerini avutmaya, uyutmaya çalışan belediye başkanlarının şehre değer(!) katan çalışmalarının sahte parıltılı yaldızları bu çalışmayla bir kez daha dökülmüş oldu.
Hem de devlet görevlileri olan uzman personel tarafından.
İllerin Hoşnutsuzluk Düzeyleri Araştırmasında şehirler için “İktisadi Hoşnutsuzluk” göstergeleri olarak, işsizlik ve enflasyon oranları temel alınırken, “Sosyal Hoşnutsuzluk” kriterleri olarak da göç hızı, boşanma ve intihar oranları, 10 bin kişiye düşen suç oranları, terör eylemleri ile 2007 ve 2010’da yapılan referandumlara halkın katılım oranları dikkate alındı.
Belediye Başkanlarının bu güne kadarki açıklamalarına kanarak, en mutlu iller sıralamasında ilk 10 sırayı paylaşan 26 il arasında Konya adını arayanlar ne yazık ki hüsrana uğradılar.
Antalya, Isparta ve Burdur illerinin birinciliği paylaştığı “En Mutlu İller” sıralaması şöyle:
ANTALYA, ISPARTA, BURDUR, TEKİRDAĞ, KIRKLARELİ, EDİRNE, BALIKESİR, ÇANAKKALE, AYDIN, DENİZLİ, MUĞLA, İZMİR, BURSA, ESKİŞEHİR, BİLECİK, ZONGULDAK, KARABÜK, BARTIN, ANKARA, MANİSA, AFYON, KÜTAHYA, UŞAK, KIRIKKALE, AKSARAY, NİĞDE ile listeye bu yıl giren Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Kastamonu, Çankırı ve Sinop.
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Kastamonu, Çankırı ve Sinop daha önceki çalışmalarda “Mutsuzlar” arasındaydı. Araştırmayı yapan Uzmanlara göre bu illerin “Mutlular” bölümüne geçmesi, adı geçen illerdeki kamu yatırımlarının artmasına ve Karadeniz Otoyolunun yapılmasına bağlanıyor.
Araştırmadaki mutsuz iller hangisi diyorsanız işte o illerin listesi:
MARDİN, BATMAN, ŞIRNAK, SİİRT, VAN, MUŞ, BİTLİS, HAKKÂRİ, ŞANLIURFA, DİYARBAKIR, ERZURUM, ERZİNCAN, BAYBURT, GAZİANTEP, ADIYAMAN, KİLİS, AĞRI, KARS, IĞDIR, ARDAHAN, ADANA, MERSİN, KAYSERİ, SİVAS, YOZGAT, HATAY, KAHRAMANMARAŞ, OSMANİYE ve İSTANBUL.
Bu listede Konya nerede diyecekler sıkı durun. Listede KONYA’nın adı bile YOK.
Hani Konya’da devlet yatırımları geçmiş yıllara nispetle artmış idi ve vatandaş bundan memnun idi ve en başta il başkanları olmak üzere siyasiler koro halinde bunu ifade etmekten geri kalmıyorlardı.
Hatta daha dün kadar yakın bir geçmişte başta Büyükşehir ve Selçuklu Belediye Başkanlarının açıklamalarına Karatay ve Meram Başkanlarının açıklamaları da ilave edildiğinde bu şehirde yaşayan herkes belediye çalışmalarından mutlu idi ve bunun göstergesi olan oy oranları da öyle söylüyordu.
Kalkınma Bakanlığı bölgesel kalkınma uzmanlarının açıklamaları şu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur ki; ya başkanlar hemşerileri olan Konyalılara doğruyu söylemiyor veya bakanlık elemanları yanlış söylüyor ya da seçim sonuçlarında gerçekten bir gariplik var.
İstanbul’un olanca gelişmişlik potansiyeli, gücü ve seviyesine rağmen listenin “Mutsuzlar” bölümünde yer alması uzmanlarca, “Ekonomik Güç” ile “Yaşam Memnuniyeti” arasındaki bağın zayıflığına bağlıyor. Uzmanlar buna gerekçe olarak da artan hayat pahalılığı ile ulaşım yetersizliğini gösteriyorlar.
Konya’mız için bu aşamada şehrimize faydalı hizmetler yaparak şehrin ekonomik-sosyal ve kültürel hayatına yararlı faaliyetler yaptığını iddia eden belediye başkanlarına düşen görev
-eğer yaptıkları çalışmalara güveniyorlar ise- hemşerileri arasında Belediye Başkanları ile Belediye Çalışmaları hakkında bir “Hoşnutluk-Hoşnutsuzluk Düzeyleri” araştırması yaptırmalarıdır ki herkesin traşı önüne dökülsün.
Çünkü,“Dünya Kenti Konya” ve “İyi ki Selçukluda Yaşıyorum” ile başlayıp “Çalışınca Oluyor” ve “Kentsel Dönüşüm “ ile devam eden aldatmacaların sonunun gelmekte olduğu artık ortaya çıkmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.