Mutlu: Gözümüzün İçine Baka Baka Yalan Söylemekten Vazgeçsinler

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi Özel HEMA Maden işletmesinde çalışan işçiler, geçen ay Torba Yasa gereği yatan iki asgari ücret maaşın fazla yatırıldığı gerekçesi ile iş verenin bu ay maaş yatırmaması ile şok...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi Özel HEMA Maden işletmesinde çalışan işçiler, geçen ay Torba Yasa gereği yatan iki asgari ücret maaşın fazla yatırıldığı gerekçesi ile iş verenin bu ay maaş yatırmaması ile şok oldu. Maaşların yatırılmayacağını öğrenen işçiler Genel Maden işçileri sendikası başkanlığında yeniden eylem başlattı.

Ereğli'de yaklaşık 5 aydır işçi çıkarmalar sebebiyle eylemler yapan özel HEMA kömür işletmesinde çalışan işçiler, bu kez de maaş şoku yaşadı. Hükümet tarafından çıkarılan Torba Yasa'da madencilerle ilgili çıkarılan yasa gereği geçtiğimiz ay iki asgari ücret maaş alan işçiler, bu ay maaş almaya gittiklerine hesaplarında para olmaması üzerine eylem başlattı.

Bugün sabah itibari ile iş bırakma eylemi başlatan işçiler, maaşlarının yatırılmamasına tepki gösterdi. Herkesin çoluk çocuk sahibi olduğunu ve borçları olduğunu kaydeden işçiler, Ermenek'te yaşanan olay sonrasında yetkililerin döktükleri göz yaşlarının yalan olduğunu söyledi. İşçilerden Sertan Gökyeşil, "Bana 16 lira yatmış. Ben bu para ile ne yapayım. Borçlarım var. Çoluk çocuk var. 16 Lira ile ne olur abi?" diyerek tepki gösterdi. İşçiler, gösterdikleri tepkide, "Madem para yatırmayacak. Hakkımızı versin. Hep birlikte buradan gidelim. Yetkililer Ermenek'te ağlıyor. Bence onlar orada yalancıktan ağlıyor. Gerçekten ağlasalardı devlet olarak buna gerçek çözüm bulurlardı. Biz burada 10 yıldır emek veriyoruz. İşe başladığımızda saçımda beyaz yoktu. Koskoca cumhurbaşkanı sözünde duramıyorsa bu ülkede artık yaşamanın bir anlamı yok." dediler.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, ocakta hiç bir şekilde çalışma olmadığını, üretimin tamamen durduğunu söyledi. Mutlu, "Burada sadece zorunlu organlar çalışıyor. Onun dışında lauvar, atölyeler ve maden çıkarımı tamamen durdu. Aynı sorun Amasra'da da yaşanıyor. Zonguldak bölgesini ve Amasra'yı enerji sektörünü enerji lideri yapacağım diyerek devletten krediler çeken, devletten bir sürü imkan alan işveren, Amasra' da da burada bir sürü insanı sömürüyor." dedi.

İşverenin Torba yasayı uygulamadığını kaydeden İsa Mutlu, "Soma'da 301 madenci öldükten sonra hükümet madenciler lehine bir yasa çıkardı. Bu yasada asgari ücretin iki katından aşağıya bir fiyata madenci çalıştırılamaz. Günlük çalışma saati 6 saati geçemez. Senelik izinler 4 gün uzatılacak gibi bir takım hakları tarafımıza verdiler. Fakat bununla başlayan süreç, işçiyi eskisinden daha fazla mağdur eder hale geldi. Bu yasaya karşı olduğunu bildiren işverenler, toplu halde işçi sömürüsünü hızla artırmaya devam ederek, nitekim bugün maaşlarımızın ne olduğu belli olmayan aşamaya getirdiler. Şu anda Ermenek'te yaşanan maden faciasından dolayı bakanlarımız orada her gün boy boy açıklama yapıyorlar. Şunu da ısrarla ifade ediyorlar. 'Torba yasada maddeleri işçilere vermeyen iş verenlerden bunun hesabını sorarız' cumhurbaşkanımız, başbakanımız televizyonlarda her gün boy boy açıklama yapıyor. Ama biz şunu anlayamıyoruz. Devletin en zirvesindeki insanlar bu açıklamaları yaparken, işverenler nereden, hangi kaynaktan güç alarak işçileri sömürmeye devam ediyor. İşverenler nereden ve kimden feyiz alarak cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların açıklamasına rağmen asgari ücretin iki katını vermemek gibi bir girişimde bulunuyorlar."

"İLLA BUGÜN 20 İŞÇİMİZİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR"

"Haklarını almak için eyleme başlayan işçilerin ölmesi mi gerekiyor?" diye soran İsa Mutlu, "Geçen ay işverenimiz iki asgari ücreti tarafımıza ödemişti. Birtakım mağduriyetler olmasına rağmen iki asgari ücreti bizlere ödeyeceğini söylemiş ve ödemişti. Fakat bu ay yatan maaşlarımızla beraber şok olduk. İşveren iki asgari ücreti ödemeyeceğini söylemek istiyor. Torba yasayı tanımayacağını; cumhurbaşkanı, başbakanı, bakanları takmam diyor. İşveren geçen ay iki maaş verip bu ay para yatırmama küstahlığını gösteriyor. İlla bugün 20 işçimizin ölmesi mi gerekiyor. İlla Soma mı olmak lazım. İlla Ermenek mi olmak lazım. Bunlar olmadan bakanlar bizlerin sorununu neden çözmüyor?"

"YETKİLİLER GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLEMEKTEN VAZGEÇSİNLER"

Çıkarılan yasanın uygulanacağının söylendiğini kaydeden İsa Mutlu; cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlara da göndermede bulundu. Mutlu, "Bakanlarımızdan rica ediyoruz. Başbakanımızdan, cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Artık şu sömürüye son versinler. Gözümüzün içine baka baka televizyonların karşısına geçip bizlere yalan söylemekten vazgeçsinler. Her gün televizyonlarda yapılan açıklamalara rağmen işveren bizlere bu muameleyi nasıl yapıyor anlayamıyoruz. Biz bakanlara, bakan yardımcılarına, milletvekillerine hepsine gittik. Bu sorunları anlattık. Ancak buna rağmen işverenler ısrarla bizleri sömürmeye, hükümetin vermiş olduğu hakları vermemeye devam ediyorlar. İşverene sesleniyorum. Çalışacaksan adam gibi çalış. Çalışmayacaksan da kapat buradan defol git. Yeter artık. Bakanları, Başbakanı buraya davet ediyorum. Çıkardıkları yasayı takmayan işverenlerden hesap sorarım diyen cumhurbaşkanını sözünün gereğini yapmasını rica ediyorum." dedi.

Yapılan konuşmanın ardından işçiler eylemi başlatırken, Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Kandilli'de yaklaşık 800, Amasra'da da yaklaşık 400 işçiyle beraber toplam bin 200 işçinin eyleminin başladığını ve sorun çözümleninceye kadar devam edeceğini söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri