Mutfaklar kışa hazırlanıyor

Mevsim sebzeleriyle kışa hazırlanan turşu ve salçalar mutfaklardaki yerini almaya başladı
Turşu ve salça satan esnaf ise evde yapılan ürünlerin daha kaliteli olacağını söyleyerek insanların ürün almadan önce tadına bakmasını öneriyor

Sonbaharda taze sebzelerle yapılan turşu ve salçalar pazardaki yerini de almış durumda. Kadınlar Pazarı olarak da bilinen Melike Hatun Çarşısı'ndaki tezgahlarda turşu ve salçalarla donatılmış durumda. Ailelerin kışa hazırlık olarak turşu ve salça aldığını belirten esnaf, müşterinin kaliteli ürünleri alması gerektiğini belirtiyor. Evde yapılan turşu ve salçanın fabrika ürünlerine göre daha kaliteli olduğunu da aktaran Melike Hatun Çarşısı'nda salça ve turşu satan esnaf, evde yapılan ürünlerin daha lezzetli, doğal ve uzun ömürlü olduğunu söyledi.
EVDE YAPILAN DAHA LEZZETLİ
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla salça satışlarında büyük bir artışın olduğunu bildiren Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Mehmet Demirci, bir çok ailenin doğal ve kaliteli ürünlerden evde yapılmış salçaları tercih ettiğini söyledi. Lezzetli salça tüketmek isteyen insanların evde yapılmış salça almalarını önerdiklerini aktaran Mehmet Demirci, "Evde yapılan salça ile fabrika ürünü salçalar arasında bariz bir fark var. Evde elle yapılan salça, fabrika ürünü salçalara oranla daha lezzetlidir. Bunun farkında olan insanlarda elde yapılmış salçayı tercih ediyor. Kaliteli bir salça; kuruluğundan ve koyuluğundan anlaşılır. Evde yapılan salça güneşte kurutulduğu için salça kıvamını daha iyi alıyor. Fabrika ürün salçalar evde yapılan salçalar göre daha sulu olurken koyu olmaz. Ayrıca insanlar salça almadan önce tatlarına bakmaları gerekiyor. Eğer salça kıvamını tutmamış ise yemeğin tadını bozar. Yine evde yapılan salçadan fabrika salçalarına göre daha az kullanılması aynı tadı verecektir" dedi.
Dükkanlarında beş çeşit salça sattıklarını da dile getiren Demirci, "Salça domates ve biberden yapılır. Ama biber salçasının; acı, tatlı, ince biber ve yaprak biber gibi türleri var. İmkanı olan aileler kış mevsimine hazırlık olarak kendi salçasını yapıyor. Ama salça yapmak için yer sıkıntısı olanlar ve salça yapmayı bilmeyen aileler evde yapılan salçalara rağbet gösteriyor. Salça fiyatlarında çok büyük bir artış yok. Ama son bir kaç aydır birçok ürüne zam geldiği için salça fiyatlarında az da olsa bir artış söz konusu. Domates salçasını: 3.5O TL ile 5 TL arasında, biber salçalarını ise 4 TL ile 8 TL arası fiyatlardan satıyoruz" diye konuştu.
KALİTELİ TURŞU TADINDAN VE SERTLİĞİNDEN ANLAŞILIR
Pazarda tezgahlarındaki yerlerini alan turşulara da büyük ilgi var. Her turşuya turşu denemeyeceğini söyleyen Kadınlar Pazarı turşucu esnaflarından Süleyman Sayan, "Turşuda önemli olan kıvamını iyi olmasıdır. İyi bir turşu yapmak o kadar kolay bir şey değil. Herkes kaliteli turşu yapamaz. İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlıların üremesine ve yumuşamaya neden olur. Turşunun ekşimesi için de 18 veya 20 santigrat derece sıcaklıkta 4 veya 6 hafta bekletilmelidir.  Bu süre sonrasında turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edilmeli. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizlenmesi gerekiyor" dedi. Tezgahlarında fabrika ürünü ve ev turşularının bulunduğunu da vurgulayan Sayan, "Turşunun birçok çeşidi bulunuyor. Ama insanlar daha çok karışık ev turşusunu tercih ediyorlar. Turşu soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı insana direnç sağladığı için insanlar kışın çok fazla tüketiyorlar. İnsanlar turşu almadan önce; turşunun sertliğine ve tadına bakmaları gerektiğini öneriyoruz" dedi.
MUSTAFA AKÇA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri