Musul Rehineleriyle İlgili Yayın Yasağının Kaldırılması İstendi

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran adına avukatı Mustafa Kemal Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruda, Musul rehineleriyle ilgili yayın yasağının kaldırılmasını istedi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na...

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran adına avukatı Mustafa Kemal Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruda, Musul rehineleriyle ilgili yayın yasağının kaldırılmasını istedi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na yapılan başvuruda Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nun talebi doğrultusunda verilen, 2014/566 D. iş dosyası ile verilen yayın yasağı kararının Anayasa ve yasalara aykırı olması nedeniyle itirazen kaldırılmasını talep etti.

Türkiye Cumhuriyeti Musul Başkonsolosluğu, IŞİD adlı terör örgütü tarafından, 11.06.2014 tarihinde basılmış ve 46’sı Türk vatandaşı olmak üzere 49 konsolosluk çalışanı rehin alınmak sureti ile bilinmeyen bir yere götürüldüğünü dile getiren Çiçek, olayın ardından tam 101 gün sonra, hala kamuoyunun içeriğini hiçbir şekilde bilmediği görüşmeler (takas iddiaları) neticesinde, vatandaşların 20.09.2014 tarihi itibari ile Akçakale sınır kapısından yurda giriş yaptığını söyledi.

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nun talebi üzerine, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş bulunan yayın yasağına yönelik olarak yaptığımız daha önceki itirazımızın reddine ilişkin kararının, vatandaşlarımızın serbest bırakılmasının ardından bir hükmü kalmamıştır." diyen Çiçek, dilekçesinde şöyle dedi:

"Siyasi iktidar, yasak kararının 'Vatandaşlarımızın can güvenliği' için gerekliliğini, Anayasa'yı ihlal edercesine, müteaddit kereler dile getirmiştir. Hal böyle iken, bir hukuk devleti içerisinde, tasavvur dahi edilemeyecek yasak kararının, en azından Anayasa'nın ve hukukun daha da fazla ihlal edilmemesi için kaldırılması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde, siyasi iktidar iyi bir sınav verememiş, vatandaşlarımızın akıbeti hususunda kamuoyunu bilgilendirmek bir yana, bu hususta ortaya çıkan vahim iddiaları gizlemek ve üzerini örtmek çabası içerisinde olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Yasaklama kararı 1982 Anayasası'nın 26/2 maddesi kapsamında, 'Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti' maddesi kapsamında verilmiştir. Bu madde kapsamında yasaklama kararı verilmesi Anayasa'nın ihlalidir. 'Ölçülülük İlkesi'ne açık aykırılık teşkil etmektedir. Anayasamızın 22. Maddesi kapsamında haberleşme hürriyeti mevcuttur. Yukarıda arz edilen nedenler ve re'sen nazara alınacak sair sebepler ile CMK 268 vd. hükümler kapsamında, Anayasa ve Basın Kanunu'na aykırı olarak verilen yasaklama kararının itirazen incelenerek kaldırılmasını arz ve talep ederiz." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri