Müsteşar Mirmahmutoğlulları: 10 Yılda 563 Kadın Çiftçiye Eğitim Verildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, 10 yılda tarımsal üretim ve yayım çalışmaları kapsamında 563 bin kadın çiftçiye eğitim verdiklerini söyledi. Adana’da 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, 10 yılda tarımsal üretim ve yayım çalışmaları kapsamında 563 bin kadın çiftçiye eğitim verdiklerini söyledi.

Adana’da 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir otelde düzenlenen programda konuşan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, bakanlığın son yıllarda yaptığı çalışmalarla ülkedeki tarım kesiminin gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Bu çerçevede tarım sektöründe kadınların eğitimine büyük önem verdiklerini ifade eden Mirmahmutoğulları, tarımsal üretim ve yayım çalışmaları kapsamında 10 yılda 42 bin toplantıda 563 bin kadın çiftçiye eğitim verdiklerini anlattı.

    Ev ekonomisi konusunda ise 96 bin toplantı ile 1 milyon 181 bin kadının eğitildiğini vurgulayan Müsteşar Mirmahmutoğlu, "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayın Projesi kapsamında 9 bin toplantı yaptık ve 116 bin ziraat mühendisine eğitim verdik. Proje başlangıcından bugüne yönetici kadınlarımızla 10 bin toplantı yaptık ve 63 bin yönetici kadınımıza eğitim ve destek verdik. Önemli olan kadınlarımızın ürettiği katma değeri ekonomimize yansıtabilmek." dedi.

Mirmahmutoğlu, dünyada 900 bin insanın gece aç yattığını, 1,2 milyar insanın da yetersiz beslendiğini ifade ederek "Böyle bir dünyada üretilen gıdanın 1,3 milyar tonu yani 1 trilyon dolarlık kısmı çöpe gidiyor. Türkiye’deki Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 12,4'ünü tasarruf edebiliyoruz. Çin’in oranı ise yüzde 56. Bu nedenle ekonomimiz bıçak sırtında ilerliyor. Burada en büyük görev, kadınlarımıza düşüyor çünkü tasarruf deyince akla ilk kadınlarımız geliyor." diye konuştu.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise tarımda iş yükünün kadının omuzunda olduğunun altını çizerek "Bu yük, köylerde daha öne çıkıyor. Bu nedenle eğitim çok önemli. Özellikle tarım ve hayvancılık konularında eğitimin devamlılığı önem arz ediyor. Kadın çiftçilerimiz, hayatın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle onların eğitilmesi önemli. Ayrıca tarımın yükünü kadınlar çekmesine rağmen resmiyet erkekler üzerinden yürütülüyor. Kadının üzerinde bunların değerlendirilmesi lazım. Bu erkeklerin de lehine olur.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türkiye genelinde tarımsal eğitimlere tabi tutulan kadınlara hediyeler ve plaket verildi. Programda daha sonra yöresel ürün stantları ile ‘Tarım ve İnsan’ konulu fotoğraf sergisi gezildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri