Müsteşar Aslan: 500 Milyar Dolarlık Hedefi Aşacak Çalışma Yapmalıyız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, sanayicilerden 2023 için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmak için çaba göstermelerini istedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, sanayicilerden 2023 için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmak için çaba göstermelerini istedi.

Bursalı sanayicilerle DOSABSİAD Sosyal Tesisleri’nde bir araya gelen Aslan, sanayi bölgeleri ile ıslah organize sanayi bölgelerinin sorunlarını dinledi. Toplantıya Ersan Aslan’ın yanı sıra Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldız, Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş; Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Demir, Bursa’da bulunan 13 OSB ve Islah başvurusunda bulunan 8 OSB’nin yönetim kurulu üyeleri ile SİAD Başkanları ve bölge müdürleri katıldı.

Müsteşar Ersan Aslan sanayi ile yapılacak her türlü desteğe bakanlık olarak hazır olduklarını belirtirken, yeni vizyonu ile bakanlığın sanayinin geleceği, üniversitelerle işbirliği konularında çalışmalar yaparak inovasyonun daha etkin kullanımını sağlamak adına yenileme ve teknoloji üzerine bir konsept belirlemeye çalıştığına işaret etti.

İş yerlerinin daha fazla proje yazılımlarında ve AR- GE iyileştirmelerinde bulunmasının sanayinin sıçrama yapması noktasında çok önemli bir yer oluşturduğunun altını çizen Aslan, iş yerlerinin AR- GE ve proje yazılımlarında üniversiteler ile birlikte çalışmalar yapması gerektiğine dikkat çekti.

“2023 HEDEFLERİYLE YETİNMEYİP, İHRACATIMIZI DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIMAK İSTİYORUZ”

Bursa sanayisinin yaşadığı temel sorunları dinlemek ve 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için yapılması gerekenleri belirlemek amacı ile Bursalı sanayicilerle bir araya geldiğini anlatan Aslan, şöyle konuştu: “Biz yerel sanayinin rekabet gücünü ülke ve dünya üzerinde nasıl arttırabileceğimiz konusu üzerinde çalışıyoruz. Biz yerel sanayinin planlamasını doğru yaparak, öncelikle 2023 yılında ulaşılması hedeflenen rakamlara ulaşmayı ve daha sonraki yıllarda da Türk sanayisini daha iyi noktalara taşımak istiyoruz.”

Önceliklerinin organize sanayi yapısını etkin kullanarak üretimi ve dolayısıyla da ihracatı arttırmak olduğunu belirten Ersan Aslan, “Organize sanayi bölgeleri içinde faaliyet gösteren firmaların da işbirliği yapması, AR- Ge ve inovasyona önem verilmesi önem verilmesi gereken konular. Örneğin kendisine bizim gibi hedefler koyan Güney Kore’nin bugün geldiği nokta belli. Bizim de AR-GE ve inovasyona önem vererek teknolojik ve katma değeri yüksek ürünler üretmemiz kaçınılmaz bir gerçektir.”

Bursa’da proje üretme kültürünün de yerleşmemiş olduğunun altını çizen Aslan, “Türkiye’de sanayi denilince İstanbul ve Bursa akla gelir; ancak şehrimizin geliştirdiği proje sayısı çok az. Bu konuyu da aşarak daha çok proje geliştiren bir şehir halinde gelmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Islah OSB’lerin sorunları da ile ilgili sanayicilerden görüşlerini de almayı ihmal etmeyen Aslan, organize sanayi bölgesi olmanın ayrıcalıkları, farklılıkları konularını da değindi ve ıslah sürecinde birliktelikten uzak duranlarla gerekli, yerinde ve bire bir bilgilendirmelerde bulunacaklarını, onları ikna için her türlü işbirliğine hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

"BURSA’DA SANAYİ DAHA ETKİN BİR NOKTAYA GETİRİLMELİDİR"

Bursa’da organize sanayi bölgelerinin haricinde ıslah OSB’lerin ve sanayi sitelerinin de sorunlarının çözülmesi gerektiğinin altını çizen Selim Yedikardeş ise şunları söyledi: “Bursa bir kültür, tarih şehri; ancak Bursa aynı zamanda Türkiye için önemli bir sanayi şehri. Bursa’ya gereken önem verilerek OSB, Islah OSB ve sanayi sitelerinin sorunlarının çözülmesi büyük önem arz ediyor.”

Bursa’nın hızla artan bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Yedikardeş, “Sanayi şehri kimliğinde olan Bursa’da sanayi daha etkin bir noktaya getirilmelidir. Geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar olan ülke ihracatımızı 2023 yılında 500 milyar dolar seviyelerine taşımak istiyorsak atılım yapmak bir zorunluluktur.” ifadelerini kullandı.

BURSA OSB Başkan Vekili Hüseyin Durmaz ise “AR- GE destekleri çok ancak bunları bize anlatma noktasından eksiklikler var. Biz bile bakanlığın AR- GE destekleri ve ya proje yazılımlarındaki desteklerini yoğunluktan kaçırabiliyoruz” dedi.

    Toplantıda ayrıca; enerji, imar, ulaşım, iletişim ve çalışan personellerin üzerindeki sanayi yoğunlukları konularında müsteşarlık nezdinde fikir alışverişi yapıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri