Muş’ta Nesli Tükenmekte Olan Toy Ve Turna Kuşları Görüntülendi

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği üyeleri, Bulanık ilçesi Murat Nehri Havzası'nda nesli tükenmekte olan ‘toy’ ve ‘turna’ kuşlarını görüntüledi. Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme...

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği üyeleri, Bulanık ilçesi Murat Nehri Havzası'nda nesli tükenmekte olan ‘toy’ ve ‘turna’ kuşlarını görüntüledi.

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın başlattığı ‘Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma’ projesi devam ediyor. Proje kapsamında nesli tükenmekte olan toy, turna ve telli turna kuşları için saha araştırmasına çıkan Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği Proje Koordinatörü Kasım Avci, Bulanık ilçesi Murat Nehri Havzasında nesli tükenmekte olan toy ve turna kuşlarını görüntüledi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye’nin Canı Hibe Programı Kapsamında desteklenen Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği ile ‘Ankara-Muş Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi’ kapsamında Muş’un Bulanık İlçesi Murat Nehri havzalarında çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Proje Koordinatörü Kasım Avcı, kuşların öldürülmemesi ve korunması için bölge halkının bilinçlendirildiğini söyledi.

Muş Ovası'nın toy, turna ve telli turna’nın anavatanı olduğunu ifade eden Avcı, şunları söyledi: “Muş, Bulanık ve Malazgirt ovaları ve bu ovalardan geçen Murat Nehri'nin ve Murat Nehri ile birleşen birçok dere ve çayın oluşturduğu havzalar, sazlık ve sulak alanlar, Haçlı, Kaz, Hamurpet göllerimiz henüz doğal yapısını koruyan çok özel ve çok önemli doğal varlıklarımızın, doğal güç ve çeşitliliğin başında gelen zenginliklerimizdendir. Bu doğal zenginliklerimizin ne kadar önemli ve sade olduğunun birer göstergeleri olarak da nesilleri birinci dereceden yok olma sınırında bulunan toy ve telli turna kuşlarının yalnızca bu bölgelerde üremelerini tamamladıklarını göstererek ispat edebiliriz. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı doğal varlık alanlarımızın her türlü kirliliklere açık ve savunmasız olduğu, tür ve çeşitliliklerde kayıp ve azalmaların yaşandığı, kaçak-bilinçsiz avcılık faaliyetleri ile kimyasal içerikli tarım faaliyetlerinde dolayı eko dengede bozulmaların hızlandığı görülmektedir.”

Çevrenin her türlü ve her yönden gelen, gelecek olan kirliliğine önleyecek önlemler geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Avcı, “Su, hava, toprak, yeşil alanlar, sulak alanlarımızı, orman varlıklarımızı gerekli özeni göstererek, ilimizin simgeleri haline gelen toy ve telli turna kuşlarımıza, sahip çıkalım. yaşadığımız dünyada insan-doğa-teknoloji dengesini kurup düzenleyerek, her türlü doğal ve yapay tehdit ve tehlikelerden korunmuş, yemyeşil ve güçlü coğrafyada yaşayalım.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri