Münih Belediye Başkanı Ude: Türklere Yerel Seçim Hakkı Verilmeli

Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) Münih Belediye Başkanı Christian Ude, tüm Müslümanların bayramını kutladı.

Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) Münih Belediye Başkanı Christian Ude, tüm Müslümanların bayramını kutladı. Ude ayrıca, Türk kökenli vatandaşlara demokratik seçim hakkı verilmesini talep etti.

Bu yılki eyalet seçimlerinde Bavyera eyaletinde başbakan adayı olan Christian Ude, yayınladığı bayram mesajında Münih’te faaliyet gösteren Müslüman derneklerine bu yıl sel felaketine maruz kalan vatandaşlar için yardım toplayıp, kendisi aracılığı ile selzedelere ulaştırdıkları için teşekkür etti.

Ude, kentte 40’dan fazla cami derneği olduğunu belirtip, bu derneklerle diyaloğu artırmak için cami ziyaretleri yapıldığını söyledi. Birlikteliğe, karşılıklı güven ve toleransa her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizen Ude, Münih’te aşırı sağcı bir partinin cami yapımlarını engellemek için imza kampanyası yürüttüğünü hatırlattı.

Aşırı sağcılarla mücadele konusunda yine Münih’te Neonazi cinayetleri davasının devam ettiğini belirten Ude, "Umarım mahkeme cinayet serisini ve arka planını açıklığa kavuşturur." dedi. Ramazan ayında toplumun farklı kesimlerinden insanların bir araya geldiklerini de sözlerine ekleyen Ude, bu görüşmelerin devam etmesini temenni etti.

Münih'teki Müslümanların bir programına katılan Ude, eyaletin güçlü partisi muhafazakâr Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) hükümet kurmak için ortağa ihtiyacı olduğunu kaydetti. Sosyal demokrat siyasi, şu anki hükümete (CSU-FDP) oy veren seçmenlerin çok az bir kısmının muhalefet partilerine oy vermesinin Bavyera hükümetini kurmaları için yeterli olacağını savundu.

Ude, Türk kökenli seçmenlere son beş yılda yaşananları gözlerinin önünden geçirmeyi ve hangi partilerin onların haklarını savunduklarını ve hangi partilerin seçim esnasında onlara karşı siyaset yaptığını düşünmelerini tavsiye etti. Türk kökenli vatandaşlara demokratik seçim hakkı (yerel seçim hakkı) verilerek topluma daha fazla katılımlarına olanak sağlanmasını talep eden Ude, “Biz bunu zaten yıllardır Münih’te talep ediyoruz. Onlar burda çalışıyor, burda vergi ödüyor ve burada yaşıyorlar. Neden karar verme hakları olmasın?’’ şeklinde konuştu.

Anadil eğitimi taraftarı olduğunu da sözlerine ekleyen deneyimli belediye başkanı, ayrıca Bavyera Parlamentosu’nda muhalefette Hür Seçmenler, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller olduğunu belirtip, hükümeti kurmak için bu üç partinin yaklaşımlarının olumlu olduğunu anlattı. Ude, bu üç partinin mecliste pek çok konuda ortak hareket ettiklerini sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri