Mültecilerin Korunacakları Yeni Düşman: Kış

Suriye ve Irak’taki çatışmalar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan 1 milyondan fazla insan, soğuk ve yağmur sebebiyle zor durumda. Biraz imkanı olanlar, yazlık çadırlardan çıkarak kendilerine naylon branda ile kaplı kulübeler yapmaya...

Suriye ve Irak’taki çatışmalar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan 1 milyondan fazla insan, soğuk ve yağmur sebebiyle zor durumda. Biraz imkanı olanlar, yazlık çadırlardan çıkarak kendilerine naylon branda ile kaplı kulübeler yapmaya başladı. Bunlardan biri de 7 kişilik ailesini soğuktan korumaya çalışan Ömer İlyas.

Yaşadıkları çadırların su sızdırdığını, zeminin ise çamur olduğunu ifade eden Ömer İlyas, gazyağı ile çalışan sobaların dağıtıldığını ama gaz yağının gelmediğini belirtiyor. Etraftan bulduğu malzemelerle derme çatma bir barınak yapan İlyas, üzerine de 100 liraya aldığı brandayı yerleştirmiş. İlyas, “Kilim dağıtılacağını duydum ama daha bir şey görmedim. En çok ihtiyaç duyduğumuz şeyler gaz yağı, kışlık giysi ve kilim.” diyor.

Birleşmiş Milletler, Zaho’da kış şartlarına uygun barınaklar inşa ediyor. Fakat bunlar sadece bin 800 ailenin derdine çare olacak. Irak’ta ise 800 bin kadar insan kış için barınağa ihtiyaç duyuyor.

Koçe İsmail’in çadırında 26 kadın ve çocuk yaşıyor. Isınmak için birbirlerine sokuluyorlar. Erkekler ise Sincar Dağları’nda. Koçe İsmail, “Çocukların ne (kışlık) giysileri ne de ayakkabıları var. Hiçbir şeyimiz yok.” diye konuşuyor.

Uluslararası yardım kuruluşları ise ödenek yetersizliği sebebiyle en çok kimin yardıma ihtiyacı olduğunu belirlemek gibi zor tercihler yapmak durumunda. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri