Mültecilere Irkçı Gruplardan Şiddet

Afganistan, Suriye ve Sırbistan'dan Almanya'ya gelen 42 mülteci, aşırı sağcılar ve onlara karşı olanların protestoları arasında Berlin'e yerleşti.

Afganistan, Suriye ve Sırbistan'dan Almanya'ya gelen 42 mülteci, aşırı sağcılar ve onlara karşı olanların protestoları arasında Berlin'e yerleşti. Mültecilerin Hellersdorf'taki bir yurda yerleştirilmesi esnasında 40 kadar aşırı sağ parti sempatizanından bazıları Hitler selamı verdi ve mültecilerin Almanya'ya getirilişini protesto etti. Polis, Hitler selamı veren aşırı sağcılar hakkında soruşturma açtı.

Öte yandan mültecilere karşı olan Pro-Deutschland gibi aşırı sağcı eğilimli grupların mensupları, 600 kişiden fazla vatandaş tarafından protesto edildi. Polis bazı aşırılık yapan protestocuları kısa süreliğine gözaltına aldı. Mülteci yurdunun önünde aşırı sağcı gruplarla karşıt göstericiler arasında olay yaşandı. Dört polisin yaralandığı olayda 25 kişi gözaltına alındı. Berlin’e 200 kadar mültecinin daha geleceği açıklandı.

Berlin’in Hellersdorf semtinde açılan mülteci yurdu önündeki gelişmeler 24 Ağustos 1992’de yaşanan Rostock-Lichtenhagen’deki olayları hatırlattı. Rostock’da bir mülteci kampı Almanlar tarafından basılıp ateşe verilmişti. Yüzlerce aşırı sağcının hazır bulunduğu grubun eylemi 3 bin kişi tarafından da alkışlanmıştı.

Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, mültecilere karşı aşırı sağcı slogan atanları ağır bir şekilde eleştirdi. Böhmer, “Bu şekilde böyle bir hava oluşturmak, insanlık dışıdır ve kabul edilemez. Herkes bilmeli ki, ülkemizde yabancı düşmanlığına, ırkçılığa ve şiddete yer yoktur. İnsanların büyük çoğunluğu, köküne bağımsız olarak tüm insanların ülkemizde birlikte yaşamasından yanadır.” açıklamasında bulundu.

Berlin’in Uyum Sorumlusu Monika Lücke ise mülteci yurtlarının önünde gösteri yapılmasının yasaklanmasını talep etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri