Mülteciler Berlin’i Terk Etmemekte Kararlı Görünüyor

Berlin Eyaleti Göç ve Uyum Sorumlusu Monika Lüke, Senato ile yapılan anlaşma sonucu eylem yaptıkları Oranienplatz’ı gönüllü olarak boşaltan 560 mülteci arasından 108’inin Berlin dışına çıkarılmak istenmesini eleştirdi. Berlin Yabancılar...

Berlin Eyaleti Göç ve Uyum Sorumlusu Monika Lüke, Senato ile yapılan anlaşma sonucu eylem yaptıkları Oranienplatz’ı gönüllü olarak boşaltan 560 mülteci arasından 108’inin Berlin dışına çıkarılmak istenmesini eleştirdi. Berlin Yabancılar Dairesi’nin mültecilere yönelik değerlendirmelerinde eldeki imkanları yeterince kullanmadığı endişesini taşıdığını belirten Lüke, şimdiye kadar incelenen dosyaların tamamında mültecilerin aleyhine karar alınmasını ‘tuhaf’ olarak nitelendirdi.

Berliner Zeitung Gazetesi’ne konuşan Berlin Eyaleti Göç ve Uyum Sorumlusu Monika Lüke mültecilerin devletin kurumlarına olan güvenlerini yitirdiğini söyledi. Tagesspiegel Gazetesi’nde yer alan bir haberde ise mültecilerin yiyecek, içecek ve ilaç talebinde bulunduğu, bunların yanısıra Sosyal İşler Senatörlüğü’nden temsilciler, Göç ve Uyum Sorumluları, Yabancı Dairesi yetkilileri ve Berlin Uyum Senatörü Dilek Kolat ile görüşme isteklerini yazılı olarak bildirdiler.

Senato ile yapılan anlaşmada öngörülen koşulların yerine getirilmesini talep ettiklerini dile getiren mülteciler avukatları ile irtibata geçmek istediklerini de ifade ettiler. Avrupa Birliği’nde uygulanan mülteciler politikasını protesto etmek amacıyla yaklaşık iki yıl Berlin’in Kreuzberg İlçesi’ndeki Oranienplatz’a kurdukları çadırlarda barınan daha sonra Berlin Senatosu ile yapılan anlaşma sonucu geçen Nisan ayında Oranienplatz’ı gönüllü olarak boşaltarak çeşitli yurtlara yerleştirilen 560 mülteci arasından 108’ine kaldıkları mekanları ve Berlin’i terk etmeleri gerektiği bildirildi.

Bildiriyi Berlin Sosyal İşler Senatörlüğü yaptı. Mültecilerin çoğu istendiği gibi geçen Salı günü yurdu terk ederken aralarından bazıları çatıya çıkarak eylem başlattı. Çatıyı işgal eden mülteciler önceki gün polisin kendilerini çatıdan zorla indirmeye kalkışması halinde çatıdan atlayarak intihar edecekleri tehdidinde bulundu. Yurdun bulunduğu Gürtelstrasse’yi abluka altına alan polis çatıdaki mültecilere gıda takviyesinde bulunmak isteyen gönüllü destekçilere binaya girme izni vermedi.

Polis mültecilerin avukatı Beatrice Böhlo’nunda binaya girmesine izin vermedi. Polis sözcüsü Stefan Redlich “Mülteciler bir avukat ile konuşmak istiyorlarsa pekala çatıdan inebilirler” dedi. Çatıdaki mülteci sayının dokuz olduğunu tahmin eden polis, mültecileri binayı terk etmeleri için ikna etmeye çabalıyor. Öte yandan mültecilerle dayanışma içinde olan Berlinliler “daimi protesto eylemi” yapacaklarını duyurdular.

Mültecilerin yurdu terk etmeleri istenen ilk gün olan Salı günü, öğleden sonra yurdun önünde 50 kadar dayanışmacı protesto gösterisi yaptı. Protestocuların içinden 15’i yurdun önünde geceleri de kalmaya devam ediyor ve mültecilerin taleplerini desteklediklerini gösteriyorlar. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri