Mülteci sayısı 70 bini buldu

Suriye ve Irak'ta devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca insan ülkesini terketti. Bunlardan 2 milyona yakını Türkiye’ye sığındı. Konya’da ise şu an 55 bini Suriyeli olmak üzere 70 bin mülteci yaşıyor

Suriye ve Irak'taki iç savaş hız kesmeden sürüyor. Suriye'deki iç savaş 4 yıldır devam ediyor. Irak'ta ise IŞİD her gün yeni bir katliama imza atıyor. Zulümden kaçanların sığındığı ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Yüzbinlerce Suriyeli savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındı. Suriyeliler’den sonra, IŞİD korkusundan onbinlerce Iraklı da Türkiye’ye geldi. Türkiye'ye gelen mülteci sayısı bir büyükşehir nüfusunu geçti. Konya'da ise şu an binlerce Suriyeli ve Iraklı mülteci yaşıyor. Konya'ya gelen mülteci sayısı 70 bine ulaştı. Bunların sadece 30 bini kayıtlı. Mülteci sayısı her geçen gün artıyor. Mültecilerin sayısı birçok ilçenin nüfusunu geçti. Konya, mültecilere kapılarını sonuna kadar açan illerin başında geliyor. Bugün sokakta, iş yerlerinde, çarşı ve pazarda savaştan kaçanları görmek mümkün. Dondurucu soğukların etkili olduğu bugünlerde Konya'da dışarıda kalan sığınmacı bulunmuyor. Sığınmacıların çoğu ev kiraladı. Sığınmacıların bugünlerdeki sıkıntısı ise yakacak. Odun ve kömür bulmakta sıkıntı çeken mülteciler yardım bekliyor.

MÜLTECİLERİN ÇOĞU KAYIT DIŞI

Yakın zamanda kurulan ve diğer derneklerle birlikte ağırlık olarak mültecilere yönelik yardım faaliyetlerinde bulunan Elbir Derneği'nin Başkanı Abdullah Ağralı, şehirdeki mülteci sayısının 70 bini bulduğunu ifade etti. Mültecilerin uzun süre şehirde kalmayı planladığını belirten Ağralı, mülteciler konusunda şehirde tam bir koordinasyonun oluşmadığını söyledi. Ağralı, “Konya'daki 70 bin mültecinnin sadece 30 bini kayıtlı. Konya'da 55 bin Suriyeli, 15 bin de Irak ve diğer ülkelerden gelenler var. Arap da, Türkmen de, Kürt de bize sığınıyor. Şehre gelenlerin bir takım eksikleri var. Mültecilerin şu an barınma, giyecek, eğitim, sağlık ve yakacak gibi sorunları var. Mültecilere faydalı olmak için derneğimizi kurduk. Dosteli, Ribat gibi yardım kuruluşlarıyla ortak hareket ediyoruz. Misafirlerimiz uzun vadeli kalacak gibi. 8-10 yıl kalırlar. Devletin sınır illerinde kurduğu çadır kentleri de gezdim. Oralarda dram var, acı var. Mülteciler zor durumda. Yurtlarını terk etmişler kolay değil” diye konuştu.

ODUN KÖMÜRE İHTİYAÇLARI VAR

Konya halkının mülteciye kucak açtığını ancak şehirde bir koordinasyon biriminin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen Ağralı, “Hayırsever vatandaşımız çok. Mültecilere yönelik Bağışlarda düşme var. Kış geldi. Geliri olmayan aileler var. Odun ve kömürleri yok. Yardımlar yapılıyor. Ancak yardımlar yeterli değil. Dışarıda kalan mülteci yok. Hocacihan tarafından damı akan evde kalan bir mülteci aile var. Devlet olarak yükümüz çok ağır. 2 milyona yakın mülteci var. Batı bu konuda duyarsız. Batı olaya insani yaklaşmıyor, siyasi yaklaşıyor. Bütün yük Türkiye'de. Suriye'deki iç savaş daha devam eder. Biz olaya siyasi açıdan değil, insani açıdan bakıyoruz. Etnik ayrım yapmıyoruz. Herkese gıda, ilaç temini yapıyoruz” sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri