Muharrem Matemi Alevilerle Sünnileri Buluşturdu

Almanya'nın Köln şehrinde Aleviler ve Sünniler Kerbala Matemi’nde buluştu. Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Eğri Kerbela Matemi’nin, haksızlığa, adaletsizliğe ve zulme karşı sessiz bir çığlık olduğunu, İmam Hüseyin’in “Ar...

Almanya'nın Köln şehrinde Aleviler ve Sünniler Kerbala Matemi’nde buluştu. Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Eğri Kerbela Matemi’nin, haksızlığa, adaletsizliğe ve zulme karşı sessiz bir çığlık olduğunu, İmam Hüseyin’in “Ar nardan daha hayırlıdır” diyerek her zaman için sulhu tercih ettiğini ifade etti.

Muharrem ayına girilmesi ile birlikte Kerbela’da yaşanan yürek dağlayan acı hadiseyi hatırlamak için bir araya gelen Aleviler ve Sünniler Kerbala Matemi’nde buluştu. Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Eğri’nin verdiği konferansta İmam Hüseyin ve ehli Beyt’ten insanların Kerbela’da yaşadıkları elim hadisenin yanında ehli beytin özelliklerine de vurgular yapıldı.

Salonu dolduran Aleviler ve Sünniler acı olayın tekrar anlatılması karşısında zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadılar. Prof. Eğri konferansında Al-i Beyt’te ve İmam Hüseyin’deki beklentisizlik konusu ile birlikte onlardaki Kur'anî ahlakı da sıraladı. Onların cömertlik, karşılıksız ve beklentisiz iyilik yapma, ayrımcılık yapmama ve asla kibirli olmama benzeri birçok özelliklerini ayet ve hadislere dayanarak anlattı. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli’den de örnekler vererek bu yolun yolcularındaki özelliklerin hep aynı olduğunu ifade etti.

KERBELA HAKSIZLIĞA VE ADALETSİZLİĞE KARŞI SESSİZ BİR ÇIĞLIKTIR

Muharrem Matemi’nin Kerbela’dan kalma sessiz bir çığlık olduğuna vurgu yapıldı. Bu çığlık ile haksızlığa, adaletsizliğe ve zulme sessiz bir isyan olduğu vurgulandı. Prof. Dr. Osman Eğri şöyle konuştu: “Zannetmeyin ki İmam Hüseyin bir asi idi, zannetmeyin ki İmam Hüseyin (haşa) bir örgüt kurdu da meşru olan devlet başkanına isyan etti. Hayır, Onun derdi başkadır.”

Prf. Dr. Eğri, İmam Hüseyin’in mealen şöyle dediğini anlattı: “Bizim davamız hilafet ve saltanat davası değildir. Makam mevki davası değildir. Bizim davamız şu anda halife olduğunu ilan eden Yezid’in haramı helallere karıştırmasıdır. Helalleri yasak etmekte, haramları emretmektedir. İnsanları haramlara teşvik etmektedir. Kur'an-ı Kerim’deki Allah’ın emirlerini çiğnemiştir. Yaşadığı hayat zevk ve sefa, eğlence, lüks, konfor, debdebe, şaşa öylesine bir hale gelmiştir ki, bizim Yezid’e biat etmemiz onun yaptığı bütün bu sefahate, işlediği bütün haramlara ve gayrimeşru işlere meşruiyet kazandırmaktır. Onun için bizim ona biat etmemiz ceddim Muhammed'in (s.a.s.) bıraktığı emanete ihanet etmektir, sahip çıkmamaktır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri