Muhaliflerin kalesi düştü

Suriyeli muhaliflerin Lazkiye bölgesindeki son kalesi Rabia, Rusya destekli Esad ordusunun eline geçti. Böylece Esad ordusu Türkiye sınırına dayandı. Aydın Beyatlı, "Önemli bir mevzi kaybedildi. Türkmen Dağı'ndaki birçok köyü de ele geçirdiler. Durum sıkı

Suriyeli muhaliflerin, ülkenin batı kesiminde yer alan Lazkiye bölgesindeki son kalesi Rabia kasabası, Esad rejimi tarafından ele geçirildi. 2012'den bu yana, Suriyeli Türkmenlerin de içinde bulunduğu geniş bir muhalif koalisyonun kontrolünde bulunan Rabia kasabası, rejimin eline geçti.

Bölgedeki en stratejik noktalardan biri olan Rabia'nın rejimin eline geçmesiyle, muhalifler Lazkiye bölgesindeki son üslerini de kaybetmiş oldu. Rejim güçleri Türkmen Dağı'nın tamamını ele geçirmek için ilerliyor. Türkmen Dağı bölgesindeki köylerin önemli bir kısmı düştü. Bölgeden yapılan açıklamalara göre rejim sadece 4 köyü ele geçiremedi. Esad rejimi çok sayıda önemli mevziyi bir bir ele geçiriyor. Türkiye yönelik yeni bir göç dalgasının da başlayacağı belirtiliyor.

TÜRKMEN DAĞI'NDAKİ KÖYLER BİR BİR DÜŞÜYOR

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Aydın Beyatlı, bölgedeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Suriye'deki kanlı savaşın devam ettiğini belirten Beyatlı, Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasının görüleceğini belirtti. Beyatlı, "Rabia önemli bir bölge. Stratejik bir mevzi. Rabia kasabası Esad rejiminin eline geçti. Bu gelişmeden Türkmen Dağı da etkilendi. Orası düştükten sonra Türkmen Dağı'nın tamamının düşmesi de an meselesi. Önemli bir mevzi kaybedildi. Rusya ve Beşar Esad güçleri bu mevziyi kazanmak için günlerdir bastırıyorlardı. Başarılı oldular. Bölge halkı için sıkıntılı günler başladı" açıklamasında bulundu.

YENİ BİR GÖÇ DALGASI YAŞANABİLİR

"Son gelişmelerle birlikte Türkiye'ye doğru yeni bir göç dalgası başlayacak" diyen Beyatlı, "Türkmen Dağı bölgesindeki bir çok köy Türkmenler'in elindeydi. Ancak Türkmenler'in gücü kırıldı. Köyler rejimin eline geçti. Yeni bir göç dalgası görülebilir. Rejimden kaçanlar Türkiye'ye sığınır. Bir ay önce 5 doktorla birlikte Türken Dağı'na gittik. Bölge tratejik bir merkez. Bölgeyi yakından tanıyorum. Artık Türkmen Dağı'ndaki köyler de düşer. Halk için zor bir süreç başladı. Savaşın son bulmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

BOMBALAR PATLIYOR, ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

Türkiye'de 2 buçuk milyon Suriyeli'nin bulunduğunu belirten Beyatlı, şunları söyledi: "Yeni bir göç dalgasıyla Türkiye'nin mülteci yükü artar. Türkiye'nin orada güvenli bir bölge oluşturulsun önerisi önemliydi. Ancak bu öneri hayata geçirilmedi. Mülteci sorunu Avrupa'yı korkutuyor. Avrupa ülkeleri mültecilerin gelmesini istemiyorken Türkiye onlara kucak açıyor. Türkiye güvenli bir liman. Bölgeden hiç iyi haber gelmiyor. Suriye'de hergün onlarca kişi hayatını kaybediyor. Bombalar patlıyor, çocuklar ölüyor. Suriye'nin doğu kesiminde yer alan Deyr ez Zor bölgesinde Rus savaş uçaklarının düzenlediği bombardımanlar sonucu, en az 90 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin çoğunluğunun siviller ve kadınlarla çocuklar olduğu belirtildi. Ülke yerle bir oldu. Milyonlar ülkeden kaçtı. Büyük bir dram var."

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri