Muhalifler Cenevre Şartını İran’a Dayandırdı

Suriye’deki iç savaşın durdurulması için uluslararası toplumun Cenevre-2 müzakerelerin yapılması yolunda sarf ettiği gayretleri desteklediklerini belirten Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed El Jarba, ancak bunun çözü.

Suriye’deki iç savaşın durdurulması için uluslararası toplumun Cenevre-2 müzakerelerin yapılması yolunda sarf ettiği gayretleri desteklediklerini belirten Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed El Jarba, ancak bunun çözüme yönelik olması gerektiğini savundu. Jarba, Suriye’de 7 yerde kimyasal silah kullanıldığını araştırmak için sahada çalışma sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun yeni çalışmasından dolayı da memnuniyet duyduklarını söyledi.

Kendilerinin Cenevre 1 konferansında alınan kararlara bağlı olduklarını belirten Jarba, yapılması planlanan Cenevre-2 için; ‘‘Zaman sınırlaması olmalı… Ülkedeki tüm yabancı grup ve güçlerin çekilmesi...’’ diye konuştu.

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Jarba, Cenevre görüşmelerine katılacaklarını belirtti. Cenevre’de yapılması öngörülen görüşmelerin demokrasiye geçiş hedefinin açıkca ifade edilmesi yolunda olmasını isteyen Jarba, ‘‘Yoksa bu bir araya gelme sadece birilerinin isteği üzerine rejim ile görüşmemiz şeklinde olmamalı.’’ dedi.

Öncelikle zaman konusunda açık bir tarihin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Ahmet El Jarba, taleplerini şöyle sıraladı: ‘‘Görüşmelere başlamadan önce açıkca bizim taleplerimiz, ülkedeki tüm yabancı güç ve gruplar sınır ötesine çekilmeli. Bize karşı savaşan Hizbullah, İranlı milisler, Iraklı milisler ile diğer tüm milislerin ülkeden çekilmesini istiyoruz. Ayrıca uluslararası toplumun bize garanti vermesini istiyoruz. Yine bir diğer isteğimizde Şam’ın banliyösü ile Halep’teki kuşatmaların kaldırılması.’’

Jarba, Cenevre sürecinin başarısı için İran’ın özellikle Suriye’den çekilmesinin ve Cenevre sürecinin başarılı olabilmesi için Esed’in yönetimi geçici hükümete devretmesinin şart olduğunu yineledi.

MUHALİFLERDE BÖLÜNME YOK

Geçtiğimiz günlerde Suriye’de Esed rejimine karşı mücadele eden El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü ile birlikte radikal eğilimli olduğu ifade edilen en az 13 grubun Suriye Milli Koalisyonu’ndan ayrılması yönünde aldığı kararı değerlendiren El Jarba, ‘‘Biz hiçbir zaman bu kimseleri koasliyonun içinde görmedik ve kabul de etmedik’’ dedi.

Koalisyonun Suriye halkını temsil etmediği yolundaki eleştirileri kabul etmeyen SMDK Başkanı Jarba, düzenlediği basın toplantısında kendilerinin Suriye’de demokratik, özgür, adil ve birleştirici bir çözüm olabilmesi için mücadele ettiklerini vurguladı.

Her türlü radikal ve aşırılığa karşı olduklarını yenileyen Jarba’ya bir gazetecinin ‘‘Suudi Arabistan’ın desteklediği ve muhaliflerin içinde bulunan aşırı gruplara da karşı mısınız?" sorusuna cevap veren Jarba şöyle konuştu: ‘‘Biz her türlü aşırı ve radikal unsurlara karşıyız. Bizim içimizde hiçbir aşırı kimse yok demiyorum, ancak var olanlarla mücadele edebilmemizin yolu uluslararası toplumun bize daha fazla destek olmasıyla mümkün. Eğer bize yeterli uluslararası destek sağlanamazsa muhaliflerin içindeki her insanı, her grubu sürekli olarak kontrol altında tutmamızın imkanı yok.’’

Bir gazetecinin BM kimyasal ve biyolojik silah kullanımını araştıran heyetin Suriye’de 7 yerde inceleme başlatmasını nasıl karşıladığı sorusuna Jarba, ‘‘Biz bundan memnuniyet duyarız.’’ şeklinde oldu.

Muhalifler olarak kendilerinin Suriye içinde iki önemli noktada insani yardımların ulaştırılabilmesi için güvenli koridor sağladıklarını kaydeden Ahmet El Jarba, bunlardan ilkinin Şam banliyosu, ikincisinin ise Halep’te olduğunu dile getirdi. Bu koridorlardan yiyeceğin ve içeceğin yanı sıra tıbbi malzemelerin de taşındığını dile getirdi.

Bir gazetecinin Jarba’nın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüp görüşmediği sorusuna ise, ‘‘hayır’’ diye cevap verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri