Muhalifler Cenevre Konferansı’na Katılmayı Askıya Aldı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Esed yönetimi ile masaya oturacakları Cenevre 2 Konferansı’na katılma kararını askıya aldıkları bildirildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Esed yönetimi ile masaya oturacakları Cenevre 2 Konferansı’na katılma kararını askıya aldıkları bildirildi. İstanbul’da gerçekleştirilen ve iki günlük toplantılar sonunda Cenevre’ye katılmayı kabul eden SMDK, İran’ın davet edilmesi sebebiyle bu kararı askıya aldığını bildirdi.

SMDK Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un İran'a Cenevre-2 Konferansı'na katılması için yaptığı davete tepki gösterdi. Açıklamada SMDK’nın, Ban Ki-mun İran'a yaptığı daveti geri çekene kadar katılım kararını askıya aldığı kaydedildi.

İstanbul’da iki gün süren toplantılar gerçekleştiren SMDK, cumartesi oturumundaki oylamada, 75 üyeden 58'inin evet oyu ile 22 Ocak'ta düzenlenecek "Cenevre-2 Konferansı'na katılma kararı almıştı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre-2 Konferansı'na İran'ı da davet ettiğini açıkladı. Uzun süren pazarlıkların ardından dün New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Ban, İran'ın, Suriye'de tam yetkili geçiş hükümeti kurulması hedefini kabul ettiğini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri, Cenevre Konferansı’na İran’ın davet edilmesi gerektiği fikrini uzun süredir savunuyordu. Ban, bu konuda ABD ile de ters düşmüştü. Ban, basın toplantısında, ‘‘İran'ın Suriye'de çözüm için düzenlenecek bir toplantıda mutlaka yer alması gerektiğini daha önce de dile getirmiştim’’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise Ban'ın İran'a gönderdiği davetin ardından yaptığı yazılı açıklamada, " İran Cenevre Bildirisini tam ve açık biçimde kabul etmezse davet iptal edilmeli" demişti.

SMDK Basın Sözcüsü Halid El Salih daha önce Cihan’a verdiği özel mülakatında İran’ın Cenevre 2 Konferansı’na katılmasını kabul etmeyeceklerini kesin bir dille ifade etmişti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri