Muhalifler: Cenevre -2 Konferansı’na Katılmaya Hazırız (Özel)

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Basın Sözcüsü Halid el Salih, Cenevre-2 Konferansı'na katılmaya hazır olduklarını söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Basın Sözcüsü Halid el Salih, Cenevre-2 Konferansı'na katılmaya hazır olduklarını söyledi. Sözcü Salih, ”Aralarında ABD, Fransa ve Türkiye’nin de olduğu 11 ülke tarafından imzalanan Londra Belgesi ışığında Cenevre -2 Konferansı'na katılmaya hazırız” dedi.

SMDK Basın Sözcüsü Halid el Salih Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) verdiği özel mülakatta koalisyonun Cenevre 2 Konferansı'na katılımı ile ilgili önemli değerlendirmede bulundu.

Muhaliflerin yarın İstanbul’da gerçekleştirilecek ve iki gün devam edecek toplantısı ilgili konuşan El Salih, “İstanbul’da gerçekleştirilecek muhaliflerin toplantısında üç ayrı önemli konu üzerinde durulacak. Bunlardan ilki Cenevre 2 Konferansı ve bu konferansa koalisyonun katılıp katılmaması kararı alınacak. Bununla ilgili olarak uluslar arası kamuoyunun tutumu ve bazı ülkelerin Suriye’deki devrimi destekleri ele alınacak. Ayrıca Suriye'deki Kürt Meclisi’nin koalisyona katılımı değerlendirilecek. Bununla ilgili bir uzlaşma sağlandı. Kürtlerin hangi koltukları alacağı masaya yatırılacak. Son olarak da geçici hükümetin bakanlar listesi sunulacak.”şeklinde bilgi verdi.

CENEVRE TOPLANTISINA KATILMAYA HAZIRIZ
Kendilerinin her zaman Cenevre- 2 Konferansı’na katılmaya hazır oldukları yönünde açıklamalarda bulunduklarını ifade eden Sözcü El Salih, ”Biz Esed yönetimini halkı öldürmesini engelleyecek her türlü girişimi memnuniyetle karşılarız. Burada ciddiyetin altını çizmekte yarar var. Şu an elimizde Londra’da kabul edilen bir belge var. Bu belge 11 ülke tarafından onaylandı. Bunların arasında; ABD, İngiltere, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler tarafından onaylanan bu belge Cenevre Konferansı’nın ne anlama geldiğini açıkça ortaya koyuyor. Cenevre’de yapılacakların sınırları belirleniyor. Biz koalisyon olarak Cenevre’ye gideceğimizi söyledik. Tabii ki bu devletlerin ortaya koyduğu teklifler ışığında. Burada bizim için Londra Belgesi önemli, ancak bu belge nasıl uygulamaya konacak? Esed ile birlikte bu belgenin kararları nasıl uygulanacak. Esed bunu kesin bir dille reddediyor. Esed, Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Enformasyon Bakanı İmran Zobi’de Cenevre’nin en basit kararlarını uygulamayı reddettiklerini söylediler.” dedi.

ESED VE ELİ KANA BULAŞANLARIN HİÇBİR ŞEKİLDE SURİYE’NİN GELECEĞİNDE YERİ OLMAYACAK
Londra Belgesi’nde Esed ve eli kana bulaşanların hiçbir şekilde Suriye’nin geleceğinde yeri olmayacağının yer aldığını ifade eden El Salih, Esed’i geçiş sürecinde kabul etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
El Salih, “Londra Belgesi'nde yer aldığı gibi onlar geçiş sürecinin bir parçası olamayacak. Geçiş süreci sonrasındaki aşamada da yer almayacaklar. Bu süreçten sonra Esed’in adil yargılanması var. Biz de bu şekilde kabul ediyoruz. Esed’in geçiş sürecinin bir parçası konusundaki açıklamalar 150 bin şehit veren Suriyeliler tarafından kesinlikle kabul edilmeyecek. Biz Esed’in geleceğinin tartışılmasını kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Biz Suriye’de demokratik bir yönetim oluşturmak istiyoruz. Esed, ülkeyi yerle bir etti. 21. yüz yılda bu kadar insanı katleden bir diktatörün demokratik bir sürecin bir parçası olması kabul edilebilir değil ” diye konuştu.

RUSYA’DAN CENEVRE’DEN NE ANLADIĞI İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ
Cenevre Konferansı 2 konusunda bazı ülkelerindeki tutumunun açık olmadığını savunan El Salih, Rusya’nın Cenevre’den ne anladığı ile ilgili bir açıklama beklediklerini söyledi.
Muhalif Sözcü, “Bahsettiğim gibi 11 ülke Cenevre’den ne anladıkları ile ilgili bir belge yayınladı. Aynı şekilde Rusya'dan da yazılı bir şekilde Cenevre’den ne anladıklarını yazmalarını bekliyoruz. Bir yandan ABD'nin diğer taraftan Rusya'nın tutumu var. Ruslardan bu anlamda bir açıklama bekliyoruz. Başka türlü Cenevre zaman kaybından başka bir şey olmayacak. Eğer böyle bir şey olacaksa ne muhalifler ne de Suriye halkı zaman kaybetmek istemiyor. Zaman kaybının bedelini biz kan kaybederek ödüyoruz. Bizim burada istediğimiz yönetimin Esed’den halka devredilmesidir.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri