Muhalefetten Hükümete: Sayıştay Raporlarının Ham Halini Getirin

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde, muhalefet partilerinin milletvekilleri Sayıştay denetim raporlarının ham hali ile kendilerine ulaşmadığından yakındı. "Kuşa çevrilen raporlarda ne konuşulduğunu...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde, muhalefet partilerinin milletvekilleri Sayıştay denetim raporlarının ham hali ile kendilerine ulaşmadığından yakındı. "Kuşa çevrilen raporlarda ne konuşulduğunu biliyoruz, sıkıysa getirin orada ne konuşulduğunu görüşelim." dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan üçüncü oturumda Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu tasarılarının geneli ile Sayıştay tezkereleri görüşüldü. İçeriğe ilişkin görüşme başlamadan önce, komisyon üyesi milletvekilleri usule ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Komisyon üyelerinin Sayıştay raporları ile ilgili istekleri oturuma damgasını vurdu. Vekiller, Sayıştay Genel Kurulu’nda kısaltılan raporların neden ham hali ile kendilerine verilmediğini sordu. Raporların tam metinlerinin ellerine ulaşmadığını, Meclis’in denetim görevinin elinden alındığını savunan milletvekilleri demokrasinin de akamete uğratıldığını vurguladı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Sayıştay’da kuşa çevrilen raporlarda ne konuşulduğunu biliyoruz sıkıysa getirin orada ne konuşulduğunu. Raporun içeriği kuşa çevrilmişse denetimle ilgili özetini yazdığınız kamu zararını takip edersiniz. Burada neye göre denetim yapacağız. Adımıza denetim yapılmasına rağmen bunu göremeyeceğiz. Hem dış denetim hem bütçenin tamamına uygunluk veriyorsunuz. Genel uygunluk bildirimine. Raporun orijinali kaç sayfadan kaç sayfaya düşürüldüğünü orijinal raporla örneklemişlerdi geçen sene." dedi. Günal, "Raporlar hazırlanıyor, Sayıştay’da ilgili daireye veriliyor. Sayıştay Değerlendirme Kurulu, raporları kuşa çeviriyor. Meclis’i denetim yetkisi elinden alınıyor. Ödenek üstü harcama yapılıyor. Bütçe süreci sağlıklı işlemiyor. Bu ortamda bu OVP’ nin bu bütçenin inanılırlığı kalır mı? Bütçe göstergeleri, maalesef Meclis’ten kaçırılıyor. AKP bütün denetim kurumları etkisizleştirildiği gibi, bütçe denetimlerini de etkisizleştiriliyor." şeklinde konuştu.

HDP’li Hasip Kaplan da usule ilişkin yaptığı değerlendirmeler esnasında muhalefet milletvekilleri vazifelerini yerlerine getirecek verilerin ellerinde olmadığını vurguladı. Kaplan, "Sayıştay raporları yok, silah alımı satımı, gaz alımı, TOMA alımı verileri de yok. Hiçbir veri elimize vermediğiniz zaman burada demokrasi işlemiyor." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kamu kurumlarını yalnızca bütçe bazında görüştüklerini ifade ederek, kurum bilançoların ellerine ulaşmadığını belirtti. Sayıştay’dan gelen raporların sadece değerlendirme kurulu raporları olduğunu ifade eden Türeli, taslak raporları da görmek istediklerini söyledi.

"SAYIŞTAY DAİRE BAŞKANLARI DA GÖRÜŞMELERE KATILMALI"

Komisyon üyesi bir milletvekili ise yaptığı konuşmada, bütçe hakkıyla ilgili işlem yapamadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Toplumun bütçe hakkını savunamıyoruz. 6085 sayılı 24. 2 Sayıştay tarafından bize sunulan görüşülmesi sırasında Sayıştay daire başkanlarının da katılması lazım. Maliye bakanlığı burada uygulamayı denetleyen Sayıştay daire başkanlarının da burada olması lazım. 6 daire başkanının buraya gelmesinde hiçbir mahzur yok. 24. madde daire başkanları bulunurlar görüş bildirdikleri raporları 4 tane raporun genelini görüşmeyecek miyiz. İlgili daire başkanı bu her daire başkanının altında imzası bulunan raporlarla ilgili Sayıştay genel kurulu rapor değerlendirme kurulunda 2 daire başkanı 8 üye."

AKP’li Milletvekili Süreyya Sade Bilgiç ise konuşmasında, denetimlerin yapıldığını ve muhalefet milletvekillerine bu denetimlerin iletildiğini savundu. Sayıştay’ın gerekli denetimleri yaptığını savunan Bilgiç, "Bütün denetimler yapılmıştır. Muhasebe sisteminden kaynaklan bir şey. Buna da ‘Sayıştay çalışmıyor’ gibi göstermek, kurumları yıpratmanın bu millete hiçbir faydası yoktur." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri