Muğla'da Zurnacılar Festivalde Resital Sundu

Muğla'da Büyükşehir Belediyesi tarafından, zurna üstatlarını bu yıl ikinci kez bir araya getiren Uluslararası Zurna Festivali düzenlendi. Üç gün süren festivalde zurna ustaları izleyicilere zurna resitali sundu.Prof. Dr. Şadan Gökovalı...

Muğla'da Büyükşehir Belediyesi tarafından, zurna üstatlarını bu yıl ikinci kez bir araya getiren Uluslararası Zurna Festivali düzenlendi. Üç gün süren festivalde zurna ustaları izleyicilere zurna resitali sundu.

Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu'ndaki Muğla Uluslararası Zurna Festivali'ne Muğla, Aydın, Manisa, Erzurum, Kırklareli, Lüleburgaz, Trabzon, Gaziantep, Azerbaycan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan 16 zurna üstadı katıldı.

Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği festivalde zurna üstatları; Saffet Akay, Veysel Girgin, Ömer Parlak, Metin Öğe, Shirzad Fataliyev, Naci Peri, Halil Çokyürekli, Battal Sazcı, Basri Eğriboyun, Erkan Tekin, Samir Kurtov, Christos Karakostas, Hasan Çakan, Mesut Külahlı ve Veli Akay orkestra eşliğinde Türkiye ve dünyadan çeşitli eserleri zurna ile seslendirdi. Festivalde Samir Kurtov ve Christos Karakostas birlikte zurna çalarken, Erkan Tekin'e gecenin onur konuğu Arif Sağ davul ile eşlik etti. Festivalde son olarak sahneye çıkan Halil Çokyürekli'ye ise Erkan Tekin zurna, Arif Sağ ise davul ile eşlik ederek Neşet Ertaş'a ait türküleri seslendirdiler. Dinleyiciler, sanatçıların zurna ile seslendirdiği eserlere eşlik ederek uzun süre oynadı. Festival, plâket töreni ve sanatçıların sahne performansları ile sona erdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Uluslararası Zurna Festivali ile bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçen yıl ulusal anlamda yaptıkları festivali bu yıl biraz daha genişleterek uluslararası boyuta taşıdıklarını anlatan Gürün, "Halk kültürümüzün en önemli değerlerinden olan zurna kültürünün yaşatılması ve gençlerimize bu enstrümanı sevdirmek için önemli olan bu etkinliğe birbirinden değerli zurna üstatları katılıyor." dedi.

Gürün, festivalin onur konuğu olarak programa katılan bağlama üstadı Arif Sağ'a teşekkür ederek, "Zurna çok geniş bir coğrafyada ortak bir değer. Zurnanın sesiyle içinin hopladığını hisseden çok büyük bir nüfus var. Muğla'dan bütün coğrafyayı müzikle sanatla kültürle kucaklayan bir hareketi başlatmak istedik. Çünkü Muğla sevginin, hoşgörünün ve güler yüzün hâkim olduğu bir kent." ifadelerini kullandı.

Festivalin sanat danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Kılkıl ise dünyada ve Türkiye'de ilk kez böyle bir festival düzenlendiğini söyledi. Kılkıl, üç gün süren festivalde zurnanın bütün coğrafyalarda ne kadar geniş bir alana yayıldığını göstermeye çalıştıklarını dile getirdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri