Muğla'da Zeytinyağında Hedef Kaliteyi Artırmak

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen "Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitim" projesi çalışmaları başladı. Proje kapsamında il genelinde 200 kişiye sekiz ayrı...

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen "Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitim" projesi çalışmaları başladı. Proje kapsamında il genelinde 200 kişiye sekiz ayrı konuda eğitim verilirken, zeytinyağının üretimi ve tüketimindeki püf noktaları anlatılarak kaliteli zeytinyağı üretiminin ve bilinçli tüketimin sağlanması hedefleniyor.

MUTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, yaptığı açıklamada, GEKA 2014 yılı destek programında kapsamında "Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitimi Projesi" başvurusunun onaylandığını ve destek almaya hak kazandığını belirterek, şunları söyledi: "Proje kapsamında eğitimler MUTSO koordinatörlüğünde 13-20 Ekim tarihleri arasında konferans salonumuzda gerçekleştirilecektir. 25'er kişilik katılımcı sayısı ile toplam 200 kişiye eğitim verilecektir. Eğitimde asıl amaç, zeytinyağının üretimi ve tüketimindeki püf noktalara dikkat çekerek kaliteli zeytinyağı üretim ve tüketimi için farkındalık yaratmak. Zeytinyağı tadımında uzman kişilerin vereceği eğitimler ile Muğla'da üretilen zeytinyağını daha kaliteli hale getirmek için katılımcılar bilinçlendirecektir."

Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş ise ülkede şu an 150-200 bin ton civarında zeytinyağı üretimin gerçekleştiğini önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu üretimin 600 bine çıkarılmasının beklediğini ileri sürdü. Muğla'nın zeytinyağı üretiminde Türkiye'de dördüncü sırada yer aldığını kaydederek, "Muğla yılda yaklaşık 30 bin ton zeytinyağı üretiyor. Zeytinyağı oranında dünya bu bolluğu bulamazken, biz pehlivanlarımıza sürecek kadar bir bolluğa sahibiz. Türkiye'de 60 çeşit zeytin çeşidi arasında en çok dikilen tür ise Memecik cinsi zeytindir. Bunun da çıkış noktası ise Muğla'dır. Ancak çiftçimiz eğer sağlıklı bir zeytinyağı üretmek istiyorsa topladığı zeytini çuvalla değil kasa ile taşımalı. Ayrıca bunun yanında zeytinleri temiz fabrikalarda sıktırmalılardır. Aksi takdirde sağlıklı zeytinyağı elde edemez." ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter Totoş, proje kapsamında TÜBİTAK ve MUTSO ile birlikte çalıştıklarını dile getirerek, "Buralarda elde ettiğimiz kazanımları halkımıza yansıtmak istiyoruz. Dünyada meyveden elde edilen tek yağ olan zeytinyağının insan sağlığına olumlu etkileri var. Ama doğru şekilde hazırlanırsa ve doğru tüketilirse bu mümkün. İşte bu doğru hazırlama ve tüketim sürecini biz insanlarımıza aktardığımızda bazı rahatsızlıkların oluşmadan engellendiğini göreceğiz. Bazı rahatsızlıklarında çok daha rahat tedavi edilebildiğini göreceğiz. Çünkü zeytinyağı ilaç benzeri etkiler gösterir." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri