Muğla'da Oteller Asansör Denetiminden Kaçıyor

Muğla'da, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü aracılığıyla asansör denetimlerine başlandı. Belediyelerin, A tipi muayene kuruluşları ile kanuni zorunlulukları olan protokole yanaşmadıkları belirtilirken yetkililer, otellerde denetim...

Muğla'da, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü aracılığıyla asansör denetimlerine başlandı. Belediyelerin, A tipi muayene kuruluşları ile kanuni zorunlulukları olan protokole yanaşmadıkları belirtilirken yetkililer, otellerde denetim yapamadıklarını söyledi. Yetkililer, denetimlerde başta kendi hizmet binaları olmak üzere dokuz kamu kurumunun asansörlerini mühürlediklerini açıkladı.

Muğla Hür Düşünce Platformu'nun aylık toplantısına misafir olan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer ve personeli, son günlerde sıkça yaşanan asansör kazaları ve denetimleri konusunda platform üyelerine bilgi verdi. Muğla'nın tek denetim memuru olan makine mühendisi Nebahat Sucu, burada yaptığı açıklamada İçişleri Bakanlığı'na bağlı belediyelerin A tipi bir muayene kuruluşu ile bakım protokolü imzalaması gerektiğini fakat birçok belediyenin buna yanaşmadığını söyledi. Sucu, "Bazen toplama asansörler yapılıyor, bazen de belgesiz, merdivenaltı tabir ettiğimiz firmalar ile çalışıyorlar. Denetime gittiğimizde bizim sıkıntımız, binanın mimarisinden kaynaklanan sıkıntılardır. Binanın çatısını veya kıyı boşluğunu yıkmaya bizim gücümüz yetmeyecektir. Dolayısı ile biz bu asansörler üzerinde mecburen idari işlem yapıyoruz, firmalara cezalar yazıyoruz. Muğla'da dokuz kamu kuruluşuna ait asansörü mühürlemek zorunda kaldık. Can kaybı olduktan sonra mühürlemenin bir anlamı yok." dedi.

Özellikle turizm yörelerindeki otellerin, "turist rahatsız olmasın" bahanesi ile denetimden kaçtıklarını kaydeden Sucu, "Geçen ay içerisinde Manisa'da yapılan bir toplantıda Muğla, Ege Bölgesi'nde denetim konusunda en geride kalan iller arasında seçildi. Nedeni de özellikle turizm bölgelerimizdeki otellerde denetim yapamamamızdan kaynaklanıyor. Otele gittiğimizde otel yönetimi, denetim için bizi sahaya almıyor. Otelde turist bulunduğunu ve turistin rahatsız edilemeyeceğini mazeret gösteriyorlar." ifadelerini kullandı.

Sucu, binaların yapı ruhsatını veren belediyelerin yapı denetimi konusunu yeterince ciddiye almadıklarını ileri sürerek, "Yapı ruhsatı veren birimlerin, yapı denetimi konusunu yeteri kadar bilmediklerini veya yeteri kadar konunun üzerine gitmediklerini düşünüyorum. Bizim tek istediğimiz, belediyelerin bize daha sıcak yaklaşmaları. Belediyeleri aradığımda rica minnet yalvararak protokolü yapmalarını, bunun bir sorumluluk olduğunu ve Resmî Gazete'de bunun yayımlandığını açıklamak zorunda kalıyorum." diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayramer ise mühürlü olan kamu binalarının mühürlerinin eksikler giderildikten sonra kullanıma açılacağını ifade ederek, "Resmî kurumların denetimlerini yaptık. Onlar da çok da geçerli not alamadı. Özellikle TSE’den test için çağırdığımız ekip, bu asansörler için olumsuz cevap verdi. Biz bunları rapor haline getirdik. O raporda, eksik olan konular belirtildi. Mühürlü olan kamu kurumlarının asansörleri, eksiklerini yerine getirdikten sonra kullanıma açılacak. Bazı kurumlardaki asansörlerin makine daireleri arşiv odası olarak kullanılmış. Biz bunları mühürlemeye kalktığımız zaman gereken neyse yerine getirdiler. Şu anda resmî kurumları denetlemeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Hür Düşünce Platformu Dönem Başkanı Birol Kayahan, İl Ticaret Müdürü Mehmet Demirtaş ve İl Müdürü Bayramer'e, günün anısına plaket takdim etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri