Muğla'da Arıcılara Destek Sağlanıyor

Muğla'da kızılçam ormanlarında basralı sahalar koruma altına alınarak, çam balı üretiminde arıcılara destek sağlanıyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ve Muğla Arı Yetiştiricileri...

Muğla'da kızılçam ormanlarında basralı sahalar koruma altına alınarak, çam balı üretiminde arıcılara destek sağlanıyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonunda 66 bin 305 hektarlık alan, basralı kızılçam bal ormanı olarak ayrıldı. Bu kapsamda Orman Teşkilatı'nın, bu alanlardaki ormancılık faaliyetlerinde daha hassas olacağı belirtildi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, yaptığı açıklamada çam balı üretiminde merkez konumundaki Muğla'da Orman Teşkilatı olarak arıcılara her türlü desteği sağladıklarını belirterek, "Bölge müdürlüğü ormanlarımızın büyük bir kısmı, çam balı üretimi açısından doğal bal ormanı niteliğinde. Bölge müdürlüğümüzde, Kuşadası'ndan Fethiye'ye kadar olan kıyı bandındaki kızılçam ormanlarında basralı çam ağaçları yoğun olarak bulunuyor. Buralara arıcılarımız, yaz sonu gelip kış ve bahar aylarını bu bölgede geçiriyor. Biz Orman Teşkilatı olarak basralı kızılçam ormanlarımızın amenajman planlamasını yaptık. Bu alanlar, basralı kızılçam bal ormanı olarak ayrıldı. 66 bin 305 hektar olarak belirlenen basralı kızılçam ormanlarında bakım kesimleri, aralama ve gençleştirme gibi ormancılık işleri belli bir takvime göre yapılacak. Bakım ve aralama çalışmaları, ocak ve haziran ayları arasında gerçekleştirilecek. Gençleştirme çalışmaları ise yapılacak planlamalar doğrultusunda ağaçların 120 ile 140 yaşlarından sonra gerçekleştirilecek." dedi.

Orman Teşkilatı'nın arıcılarla hasım değil, hısım anlayışıyla hareket ettiğini kaydeden Kara, "Yine bu bölgelerde bizim orman yangınlarıyla mücadele kapsamında oluşturduğumuz yangın göletlerimiz, arıların su ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu alanlardaki tüm denetim ve faaliyetler, Bölge Müdürlüğümüz Odun Dışı Ürünler Şube Müdürlüğümüz'ce yapılıyor. Biz Orman Teşkilatı olarak arıcılarımızla hasım değil, hısım olma anlayışıyla hareket ediyoruz. Biz onları arıcılığın yanında, aynı zamanda gönüllü birer ormancı olarak görüyoruz. Gittikleri ve konakladıkları bölgelerde ormanların korunması açısından önemli görevler üstleniyorlar, çünkü basralı çam ağaçları, ormanın bir parçası olduğu kadar aynı zamanda onların ekmek kapısı." diye konuştu.

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin ise arıcılara sağlanan destek ve bu konuda yürütülen çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Her yıl ağustos ayından itibaren Muğla'ya 2 ile 2,5 milyon kovan arının geldiğini kaydeden Şahin, "Muğlalı arıcılara ait kayıtlı 1 milyon 150 bin kovan arı bulunmakta. Muğla ormanları, her yıl bir o kadar daha kovan arıya evsahipliği yapmakta. Bu kapsamda Orman Teşkilatı'na, arıcılığa yaptığı desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri