Müezzinoğlu: Cezaların caydırıcılığı artırılmalı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara verilecek cezaların artırılmasından ziyade caydırıcılığının olması çok daha önemli" dedi.

4. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'nin açılışına katılan ve başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kutlamaların çatışmaya dönüşmesinin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Müezzinoğlu, bilim ve teknolojideki gelişmelerin kalitenin merkeze alınmasını gerektirdiğini ifade ederek, sağlıkta kalitenin, insanın insana hizmeti, insanının insanın sorunlarını çözmekteki mahareti olduğunu kaydetti. Standarttaki kalite artışının farklı sıkıntılara yol açacağını belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Hayatı yaşamak ile hayatı anlamlı yaşamak arasındaki bakış açısını doğru bir şekilde ortaya çıkartmazsak kalite standartlarımızı koymakta sıkıntılarımız artar. Hayatı anlamlı yaşamakta ilim ve irfan ile hak ve adalet çok önemlidir. Bu kelimeleri merkeze güçlü aldığımız zaman kaliteyi yakalamak kolaydır. Mesleği ne olursa olsun, hangi dünya görüşüne sahip olursa olsun ilim ve irfan ile hak ve adalet merkezli bir yaşam felsefesini uygulayabiliyorsa işte o zaman bizim standardı yükseltmemiz bütün alanlarda mümkün olacak."

"ŞİDDET UYGULAYAN ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK EVİNE GİTMEMELİ"

Şiddetin sadece sağlıkta değil spor sahalarında, sokakta ve ailede de yaşandığına dikkati çeken Müezzinoğlu, şiddet sorununun toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.

Sağlık hizmeti sunanların hastaların haklarını kısıtlayamayacağı gibi hastaların da sağlık çalışanlarının hizmet sunmalarını engelleyemeyeceğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara verilecek cezaların artırılmasından ziyade caydırıcılığının olması çok daha önemli. Şiddeti uygulayan olayın ardından evine dönebiliyorsa, 6 ay sonra, 1 sene sonra davalar hükme bağlanıyorsa bu yeterli olmuyor. Yani o anda yanlış yapan emniyette gözetim altında tutulmalı. Elini kolunu sallayarak evine gitmemeli, mahallesine gidip birilerini toplayıp tekrar olay yerine gelmemeli. Bunlar cezaların çokluğundan daha önemli" diye konuştu.

Müezzinoğlu, sağlık hizmetini talep edenlerin memnuniyetinin artırıldığını dile getirerek, sağlık hizmeti sunanların yeterli olmayan memnuniyetini de arttırmak için çalıştıklarını bildirdi.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU HAZIR

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar da sağlık çalışanlarının her gün acımasızca şiddete maruz kaldığına işaret ederek, "Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu olarak raporumuzu hazırladık. Sağlık Bakanımıza sunacağız. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara karşı cezai müeyyideler artırılmalı. Şiddet olmuşsa cezası ertelenmesin. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti topyekun ortadan kaldırmalıyız. Bunu ertelememeliyiz ki sağlık hizmetinin sunumu aksamasın" diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri