Mucize meyve

Türkiye'de Mersin'de yetiştirilen turunçgiller ailesinin en küçük meyvesi olan kamkat meyvesi yeni yeni keşfedilmeye başlandı. Konya'da fidanıyla birlikte satılan kamkat meyvesi adeta bir şifa deposu

Ülkemizde pek fazla bilinmeyen kamkat meyvesi tam bir şifa kaynağı. Portakalın küçüğü olan ve kabuğu ile yenilen kamkat meyvesi ağacıyla birlikte satılıyor. Kamkatın biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yok.  Özellikle şeker hastaları için faydalı bir meyve olan kamkatın kilosu 15 TL'den satılıyor. Kokusu bergamotu andıran kamkat, çiğ olarak tüketildiği gibi  reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek ve pasta yapımında da kullanılıyor. Kamkatın sağlık açısından oldukça faydalı bir besin değerine sahip olduğu ise uzmanların ortak görüşü. Şeker hastalığına iyi gelen kamkatın güçlü bir antioksidan olması ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeni ile hastalıklara karşı vücudu koruyucu etkisi de olduğu belirtiliyor. Konya'nın bazı yerlerinde kilosu 15 TL'ye satılan kamkat, Fodul Fidancılık Her Mevsim Çiçek Evi'nde dalları ile birlikte 50 TL'den satışa sunuluyor.

EVİN İÇİNDE SAKSIDA YETİŞTİRİLİYOR

Kamkat bulunduğu ortama göre bakımı yapılması ve büyütülmesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Genellikle içerisi bitkisi olarak anılan, saksıya ekilerek evde de yetiştirilen kamkat, çiçek zamanında çok güzel bir kokuya sahip oluyor. Kamkatın nasıl bakılması gerektiğine dair açıklamalarda bulunan Fodul Fidancılık Her Mevsim Çiçek Evi İşletme Sahibi Hüsrev Şahin, Kamkatın Mersin'de yetiştiğini dile getirdi. Kamkat meyvesinin son yıllarda büyük ilgi gördüğünü dile getiren Şahin, “Bu meyve zamanla büyüme gösterir. Evin içinde ve saksıda büyütülen meyve 15 yıl yaşayabilir. Çekirdeği toprağa atılır ve derece çıkartılır. 2 yıl sonrada bitki çıkar. Müşterilerin ilgisi güzel. Her gün satışımız olur. Gelen müşterilerimizi geri çevirmemek için yurt dışından çiçekler getiriyoruz. Kamkat durduğu ortama göre bakımı yapılan ve sıcaklığa göre su verilen bir meyve. Bakımı güzel yapılınca yaprağı da dökülmez” dedi.

KAMKATIN FAYDALARI NELER?

C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir.

İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır.

Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında yararlıdır. Rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür. Mide bulantısını ve baş dönmesini giderir. Kansızlığa karşı etkilidir.

Diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır. Sivilceleri ve nasırı azaltır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri