Mucitler Ürünlerini Ar-ge Ve Girişimcilik Proje Pazarı'nda Sergiledi

Projesi olan akademisyen, sanayici ve öğrenciler Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknopark Merkezi’nde düzenlenen Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı’nda buluştu.     OMÜ ev sahipliğinde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile...

Projesi olan akademisyen, sanayici ve öğrenciler Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Teknopark Merkezi’nde düzenlenen Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı’nda buluştu.

    OMÜ ev sahipliğinde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Orta Karadeniz Bölgesi Üniversiteleri Akademik İş Birliği Platformu (OKÜP) işbirliği ile düzenlenen Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı’nın açılışı Samsun Valisi İbrahim Şahin’in katılımıyla yapıldı. 2 gün sürecek olan etkinliğin açılış töreninde konuşan Vali İbrahim Şahin, "Yapılan bir araştırmaya göre üniversitede alınan bilgilerin 2.5 yılda halk diliyle 'işe yaramadığını' dolayısıyla kendimizi 2.5 yıldan sonra en kötü yenilememiz gerektiğini ortaya koyuyor. Onun için bizlerinde mutlaka araştırma ve geliştirme dediğimiz Ar-Ge’ye okumaya, yenilenmeye ihtiyacımız var. Ama bugün burada 'Proje Pazarı' etkinliği ile amacımız Ar-Ge’de daha fazla neler yapabiliriz. Üniversite, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri bu tarz faaliyetlerde nasıl yer alabileceğini bu tarz etkinlikler hatta daha geniş olarak çalıştaylarda ortaya koymamız gerekiyor. Buraya gelmeden önce şöyle bir baktım şirketlerden en çok Ar-Ge’ye hangisi para harcıyor diye woswagen otomobil firması toplam gelirlerinin yüzde 11’ini Ar-Ge’ye harcamış. Türkiye’de de üretim yapan bir otomobil firması ise gelirinin yüzde 0,10 kadarını harcamış. İşte birisi önemli bir marka oluyor diğeri de yerinde sayıyor. Ar-Ge’ye ne kadar çok para harcarsanız o kadar çok değeriniz artar ve daha fazla kazanırsınız." dedi.

    Şahin, "Teknoloji deyince akla hep Japon’ya gelirdi. Bu ülke tam 200 yıl önce kendilerine milli bir hedef ve eğitim modeli ortaya koymuşlar ve taviz vermeden yürüttükleri çalışmanın karşılığını 200 yıl sonraya denk gelen 1990’lı yıllara üstün teknoloji üreterek almışlar. Hemen yanı başında olan Kore ise Japonya’dan aşağı kalmayarak Ar-Ge’ye en çok para yatıran ülke olmuş. Bu ülkedeki Samsung firması Ar-Ge’ye en çok para yatıran firmaların başında geliyor. Başlangıçta 1990’larda Koreliler ilk başlarda Japonların fabrikalarını kopyalama yöntemiyle üretim yapıyor. Ama daha sonra hükümet üreticileri bir araya getirerek hepsine değişik hedefler vermişler mesela buzdolabı, televizyon ya da mobilya üreticilerine teknolojik ürünler yapmalarını istemiş. Aldığınız bir kol saati sizin evinize giriş anahtarınız olabiliyor veyahut aldığınız bir buz dolabı kapağı dijital olduğu için dolapta eksilen yiyecek yada içecekleri size kapanı açmadan gösteriyor. Bunları geliştirip daha sonra piyasaya sunuyorlar. Herkes onların ürünü kullanıyor.” şeklinde konuştu.

    Vali Şahin’in ardından kürsüye çıkan ve projenin amacı hakkında bilgi veren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise "Orta Karadeniz’deki proje fikirleri ile ilgili olarak, bölgede bilgi ve görüş alışverişini sağlamak, Ar-Ge projelerine ilişkin teknolojik ve finansal işbirliklerinin oluşmasına ortam hazırlamak, üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirmek, bölgedeki akademisyenleri bilinçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğine farkındalığı artırmak, akademisyenlerde proje kültürü oluşturmak ve ülkemizde bilimsel ve teknolojik gelişmenin dinamiğini oluşturacak bilim insanlarını sanayide aktif hale getirmek.” diye konuştu.

    Konuşmaların ardından Vali Şahin, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve davetliler Proje Pazarı’nda yer alan ürünlerin sergilendiği stantları tek tek gezdi. Sergide en çok dikkati ise yanmaz ısı yalıtım kaplama ürünü, havadan çekim aracı multikopter, kazalarda yaralanma önleyici otomatik araç koltuğu çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri