Muay-Thai’de sporcu sayısı artıyor

Muay Thai Federasyonu Başkanı Halil Durna, federasyon olarak Türkiyede henüz yeni olmalarına rağmen lisanslı sporcu sayılarının boks ve karateden daha fazla olduğunu söyledi.

Halil Durna, yaptığı açıklamada, Muay Thai’nin Türkiye’de çok yeni bir spor olmasına rağmen gittikçe geliştiğini kaydetti. Muay Thai’nin Türkiye’de en yaygın spor dalları arasına girdiğini belirten Durna, “Şu anda 15 bin lisanslı sporcumuz var. Yani yılların karatesinde de şu anda 15 bin lisanslı sporcu sayısı ya vardır ya yoktur. Boksa da aynı sayının olmadığını düşünüyorum. Türkiye’deki 57 federasyonun içerisinde 15 bin lisanslı sporcuyu geçen federasyon sayısı 3 veya 5’i geçmez. O yüzden Muay Thai ülkemizde yeni bir spor dalı olmasına rağmen en yaygın spor dallarından birisi” dedi.

Federasyon Başkanı Durna, bu sporu Türkiye’de çeşitli alanlarda yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurgulayarak, “Biz bu spor dalını daha fazla yaygınlaştırmak adına öncelikle okullara girmeyi tercih ediyoruz. Çocuklarımız hem okusun hem de bu sporu öğrensin istiyoruz. Enerjilerini doğru yerlere harcayıp, bu sporu sevmeleri için okullarla girişimlerde bulunacağız. Üniversitelerin spor akademilerine ve askeri okullarda bu spor dalını yaygınlaştırmak için uğraşıyoruz. İki yıl içerisinde bunların hepsinin temelini attık. Hedefimiz emniyet teşkilatında da bu işi yapabilmek. üniversiteler arasında müsabakalar düzenlemek istiyoruz. Bu şekilde bu spor dalını yaygınlaştıracağımıza inancım tam” diye konuştu.
MUAY THAİ’NİN TÜRKİYE GELİŞ MACERASI
Halil Durna, Muay Thai’nin Türkiye’ye biraz geç gelmesine rağmen ülkede şimdiden sevilen spor dalları arasına girdiğini kaydetti. Taylandlıların bu spor dalını ülkelerinde milli spor olarak yaptıklarını belirten Durna, şunları söyledi: “Taylandlılar bu sporu Tayland kralı himayesinde yapıyorlar. Muay Thai, boks ve karate sporlarının tekniklerini kapsayan bir spor dalı. Dünyada çok yaygın bir spor. Ancak Türkiye’ye resmi olarak gelmesi biraz geçikmiş. Bu spor dalı 2002 yılında Türkiye’de karateye bağlı olarak faaliyetlerine başladı. Bu yılın Nisan ayında özerkliğine kavuşan federasyonumuz yaklaşık iki yıldan beri bağımsız federasyon olarak faaliyetlerine devam ediyor.”
BENİM GÖREVİM BU SPORU TÜRKİYE’YE YAYMAK
Halil Durna, bir federasyon başkanı olarak Muay Thai sporunu Türkiye’ye yaygınlaştırmak istediğini, kendisini ancak böyle başarılı hissedeceğini söyledi. Amacının bu sporu yapmaya çalışan herkese yatırım yapmak olduğunu kaydeden Durna, sözlerine şöyle devam etti: “ Dünya şampiyonasına katılmak, birçok madalya kazanmak herkesin hoşuna gider. Bazı federasyonlar sırf dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarda başarılı olan sporculara yatırım yapıyorlar. Yani federasyon 3-5 tane sporcuyla ilgileniliyor. Ben bu duruma katılmıyorum. Ben özellikle Türk insanının çok fazla spor yapmasını istiyorum. Federasyon başkanı olarak kendime şunu ilke edindim. Bu sporu ne kadar yaygınlaştırabilirsem kendimi o kadar başarılı hissedeceğim. Benim için Muay Thai’de 100 tane dünya çapında başarılı sporcu olacağına 50 bin tane sadece ‘bu spor yapmak isteyen’ sporcum olsun. Dünya Şampiyonu olacak diye sadece belli sporculara yatırım yapamam. Herkese aynı ilgiyi ve değeri verip bu sporu Türkiye’de yaygınlaştırmak istiyorum. Benim görevim yaygınlaşacak şekilde bu sporu geliştirmek. Zaten ne kadar bu sporu yaygınlaştırabilirseniz sonuçta şampiyon sayısı da o kadar artacak. Bu yüzden başarı bizim için belki geç gelebilir ama bizim amacımız belli sporcular üzerine ağırlık verip çok madalya kazanmak değil, bu sporu yaygınlaştırmak.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri