Motorlu taşıtlar kan kaybediyor

Aralık ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni yayınlandı. Konya’da perakende sektöründe aralık ayında en iyi performansı ‘yiyecek, içecek ve tütün ürünleri’ sektörü sergilerken en fazla düşüş ise ‘motorlu taşıtlar” sektöründe görüldü

Konya Ticaret Odası (KTO), Aralık ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı. Konya ekonomisinin Türkiye geneline ve Avrupa Birliği ülkelerine göre aylık kıyaslamasının yapıldığı bültende; Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ), Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN), Konya İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni yer alıyor. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya perakendesinin Aralık ayında da Türkiye genelinden daha iyi bir değer aldığını ifade ederek, “Aralık ayında TEPE -22,5 değerini alırken, KOPE -5,4 değerini aldı. Eylülde negatif değer almaya başlayan Konya perakendesi, aralık ayında da negatif değer alarak 2014 yılını tamamladı. Bir önceki aya göre ise 1,8 puan düşen KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 4 puan, TEPE ise 17,4 puan düştü. Konya’da perakende sektöründe aralık ayında en iyi performansı ‘yiyecek, içecek ve tütün ürünleri’ sektörü sergilerken en fazla düşüş ise ‘Motorlu taşıtlar” sektöründe görüldü.

YAYIMCILIK SEKTÖRÜ SIKINTILI

Aralık ayında Konya’da hizmetler sektöründe, sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörünün en iyi performansı gösterdiğini belirten Öztürk, “Ekim 2014’te düşüşe geçen Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi’nin, aralık ayında da düşüşünü sürdürdüğü görülmektedir. Endeks; bir önceki aya göre 1,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 9 puan düşerek 2,2 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Aralık 2014’te bir önceki aya göre 1,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 5,5 puan azalarak -10,5 puan değerini aldı. Konya hizmetler sektörü güven endeksi aralık ayında Türkiye’den daha iyi performans sergiledi. Alt sektörler itibariyle bakıldığında ‘sağlık işleri ve sosyal hizmetler’ sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü ‘danışmanlık faaliyetleri’ ve ‘finansal hizmetler’ sektörleri takip etti. ‘Yayımcılık faaliyetleri’ sektörü geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan sektör oldu. Hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 26,3’ü faaliyetlerini kısıtlayan temel etmenin finansal kısıtlar olduğunu dile getirmiştir” şeklinde konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DÜŞÜŞ

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi’ni değerlendiren Öztürk, “Endeks, Aralık 2014’te bir önceki aya göre yerinde sayarken geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan artarak -13,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi Aralık 2014’te bir önceki aya göre 2,5 puan düşerek -26,5 puan değerini aldı. Konya inşaat sektörü güven endeksi Aralık 2014’te Türkiye genelinden daha yüksek değer aldı. Konya’da inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan faktörler geçen yıla göre incelendiğinde, inşaat faaliyetlerini en çok işgücü eksikliğinin kısıtladığı görülmüştür. Bunu talepteki yetersizlikler, finansal kısıtlar ve materyal veya ekipman eksikliği takip etmektedir” dedi. Bültenin tamamına Konya Ticaret Odası’nın internet adresi www.kto.org.tr’den ulaşabileceği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri