Moskova'da Ramazan Çadırında Türk Günü Coşkusu

Rusya’nın başkenti Moskova’da gelenek haline gelen Ramazan çadırı etkinlikleri, büyük ilgi görüyor. Ramazan çadırında düzenlenen Türk gününe çok sayıda davetli katıldı. Etkinliğe katılan Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da gelenek haline gelen Ramazan çadırı etkinlikleri, büyük ilgi görüyor. Ramazan çadırında düzenlenen Türk gününe çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliğe katılan Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı Gökhan Turan, Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Turan, "Yıllardan beri Moskova'da Ramazan çadırında Türk günü düzenliyoruz. Bu çok güzel bir gelenek. Bu geleneği devam ettireceğiz." diye konuştu.

Rusya Müftüler Konseyi, Moskova Müftülüğü ve Moskova’da bulunan Din Hizmetleri Müşavirliği’nin organizesiyle gerçekleştirilen iftar yemeğine, yüzler kişi katıldı. Türk gününe özel misafirlere kuru fasulye, pilav ve tulumba tatlısı ikram edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türk günü münasebetiyle Moskova’ya gönderilen görevliler, etkinlikle Kur’an-ı Kerim okudu.

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan)konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Dr. Mustafa Kütükçü, "İftar programının Zafer Meydanı’nda düzenlenmesi çok anlamlı, yanı başımızda bir camii var, 100 metre ileride sinagog ve hemen onun yanında ise bir kilise bulunuyor. Rusya içerisinde yaşayan halkların birliğini ve beraberliğini temsil eden özel bir yer burası" diye konuştu.

Kütükçü “Burada her milletten farklı insanlar var. Bütün Müslümanlar burada tanışıp birbiriyle konuşuyor, bu çok büyük bir nimet. Yemekler de çok lezzetliydi, Türk gününde Türk mutfağını gördük.” dedi.

İstanbul'daki Beşiktaş Yıldız Hamidiye Camii’nden Moskova’ya görevli olarak gelen Diyanet yetkilisi ise Moskova’da Ramazan’ın çok samimi ve bereketli geçtiğini belirtti. Burada yaşayan Müslümanlara Ramazan boyunca teravih kıldırdıklarını ve ders verdiklerini belirten Diyanet görevlisi, Ramazanı Moskova’da güzel bir şekilde ihya etmeye ve ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

Moskova Din Hizmetleri Müşaviri Dursun Aygün ise Ramazan’ın Moskova’da çok güzel geçtiğini belirtti. Aygün sözlerine şöyle devam etti "Görüyorsunuz Moskova'nın merkezinde çok rahat ve güzel bir ortamda caminin kenarında iftar yapabiliyoruz. Onun için bu imkânları hazırlayan Rus yetkililere, Rusya Müftüler Konseyine çok teşekkür ediyoruz. Özellikle de iftarımıza koşup gelen vatandaşlarımıza minnettarız."

Ramazan çadırında gönüllü hizmet edenlerden ve organizasyonda yer alan Marat İşmuratov da çadır etkinlikleri çerçevesinde farklı kültürlerin tanıtılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. İşmuratov, "Bugün çadırımızda Türk günü düzenliyoruz. Moskova’da yaşayan Müslümanlar kardeşlerimizin dünyanın dört bir yanında yaşayan Müslümanların kültürlerini görmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sekiz yıldır Moskova’da yaşayan Türk vatandaşı Selma Aktaşlı, günlerin uzun, havaların sıcak olmasına rağmen Ramazan ayının güzel geçtiğini belirtti. Türkiye’ye nazaran Moskova’da birçok milletten insanların beraber iftar yaptığı böyle bir ortamın daha cezbedici olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır Moskova’da yaşayan Tuğba Mutlu ise iftar çadırlarının Ramazan ayını daha da güzelleştirdiğini açıkladı. Oruç zamanı uzun olsa da Türkiye’den daha rahat olduğunu belirten Mutlu, "Burada Ramazan’ı tam olarak hissedemiyoruz, ancak düzenlenen bu tip organizasyonlar, Türklerin bir araya gelerek Ramazan ayının maneviyatını hissetmesine yardımcı oluyor." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri