Moskova’da Ramazan Çadırı Coşkusu

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Ramazan çadırında, faklı inançlara mensup dini temsilciler iftar yemeğinde bir araya geldi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Ramazan çadırında, faklı inançlara mensup dini temsilciler iftar yemeğinde bir araya geldi. Programda söz alan konuşmacılar, Ramazan’ın barış ve hoşgörü iklimini daha da yumuşattığını dile getirdi.

Rusya Müftüler Konseyi’nin öncülüğünde ve Moskova Belediyesi’nin himayesinde kurulan çadırdaki iftara 500’e yakın davetli iştirak etti. Programın açılış konuşmasını yapan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Ramazan’ın bereketine vurgu yaptı. İftara Rusya Musevi Birlikleri Kongresi, Rusya Ortodoks Kilisesi temsilcisi, Katolik Kilisesi temsilcisi, sivil toplum örgütleri ve Müslüman ülke diplomatları da katıldı. Katılımcılar arasına Tataristan'ın yeni müftüsü Kamil Samigullin de hazır bulundu.

Moskova’da bu yıl 8’incisi düzenlenen geleneksel Ramazan çadırı, etkinliği bugünden itibaren Ramazan’ın sonuna kadar açık kalacak. Çadırda dini ayrım yapılmadan herkes iftar yemeği yiyebiliyor.
Kurulan çadırın iç duvarları, üzerinde cömertliğin ve fedakârlığın altı çizilen ayet ve hadislerle süslendirildi. İftarlar öncesi ezanın okunmasını ise Türkiye’den gelen Diyanet mensupları tarafından gerçekleştiriliyor. Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapan diyanet görevlileri, ayrıca gelen misafirler için ney çalarak ezgiler ve ilahiler söylüyor.

ÜLKE GÜNLERİ DÜZENLENECEK

Ramazan’ın kalan günlerinde çadırda ayrıca her akşam farklı ülkelerin günü düzenlenecek. Bu çerçevede; Türkiye Günü, Azerbaycan Günü, Kırgızistan Günü, Türkmenistan Günü düzenlenecek. Bununla birlikte gündüz vakitleri çocuklar, engelliler ve ihtiyarlar için özel programlar düzenlenecek.

Açılış konuşmasını yapan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Ramazan’ın şefkat ve merhamet faslı olduğunu belirtti. Gaynutdin, yılın 365 günün 30’unu iç muhasebe ve kalp marazlarından sıyrılma vakti olarak tahsis edildiğine vurgu yaptı. Ravil Gaynutdin, "Ümit ederim ki bu kutlu günler sayesinde aramızdaki sevgi daha da pekişecektir." şeklinde konuştu.

Kur’an’da “Oruç, sizden öncekilerin üzerine farz kılındığı gibi sizin üzerinize de farz kılındı” dendiğini hatırlatan Gaynutdin, "Ve gerçekten de, hem Hristiyan hem Yahudi kardeşlerimiz de bunu biliyor ve bu yüzden bugün aramızda hazır bulunuyor. Çadırımıza gelen tüm kardeşlerimizi içtenlikle selamlıyor ve bu kutsal günlerin hürmetine kutluyorum. Sizleri aramızda görmek ayrı bir onur ve şereftir." ifadelerini kullandı.


KUR'AN AYETLERİNİ EZBERLEMEYE ÇALIŞIYORUM

İftar çadırına sekiz yıldan beri katıldığını anlatan Rusya Musevi Birlikleri Başkanı Zinoviy Kogan, " Her sene duvarlardaki o Kur’an ayetlerini okuyor, yazıyor ve hatırımda tutuyorum. Allah uzun ömür nasip ederse tamamını hıfz ederim. Toplandığımız bu çadırı ben üç semavi dinin babası Hazreti İbrahim’in çadırına benzetiyorum. Onun evinde nasıl Hazreti İsmail ve İshak yaşamışsa bizde burada kardeşçe toplandık. Rusya’daki gibi İslam ve Yahudi toplulukların beraber ve dostça yaşaması dünyanın başka köşeleri için çok güzel bir örnektir aslında. Ramazan ayı ise ortak değerlerimizi tekrar hatırlatmak ve aramızdaki cüzi anlaşmazlıkları çözmek için güzel bir fırsattır." diye konuştu.

Organizatöreler arasında yer alan Moskova Müftüsü ve Moskova Merkez Camii İmamı İldar Alyautdinov bu yılki Ramazan çadırı programının temel konusunun ‘cömertlik ve fedakarlık’ olduğunu ifade etti. "Aslında çadırımız cömertliğin ve fedakârlığın bir sembolüdür. Çünkü bunları yapan Moskova ahalisidir, Ramazan çadırını sekizinci defa kuruyoruz ve belediyemiz bu sene ilk defa buna yardımcı oldu. Önceleri bunun organizasyonunu Moskova’nın Müslüman sakinleri üstleniyordu. İslam’ı ve onun genel prensiplerini herkesle paylaşmak amacıyla bunları yapıyor. Burada onlarca fedakâr genç görebilirsiniz, kimisi yemek pişiriyor, kimisi servis yapıyor ve bu çok güzel bir şey." dedi.

Türkiye’den Rusya’daki çadıra destek vermek için gelen İstanbul Fatih Yavuz Sultan Selim Camii müezzini Murat Özoğlu, "Buraya Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul il örgütü organizasyonuyla geldik. Ramazan çadırlarında ve programlarında katılmaya geldik. İlahilerle, ezgilerle, ezanlarla, Kur’an tilavetleriyle arkadaşlarımıza destek verme niyetiyle gönderildik." şeklinde konuştu.

Moskova’ya gelmekle şeref duyduklarını belirten Özoğlu duygularını şöyle anlattı: "Rusya’yı yeteri kadar bilmiyordum. Burada, özellikle çadırda, çok güzel gençleri gördüm. Hepsi böyle aşkla şevkle iş başında hizmet ediyor. Bunlar bizi tabi çok şuurlandırdı, bilinçlendirdi ve sevindirdi. Bundan çok memnun kaldık grubumuz olarak. Gayri Müslimlerin İslam’ın güzelliklerini görmeleri, Müslümanlarla kardeşçe kaynaşması ve Ramazan’ın bu atmosferini tatmaları çok önemlidir. Biz bunu müşahede ettik ve görevimiz de budur. İnşallah önümüzdeki on gün buradayız."

Beşiktaş Belediye Sitesi Camii müezzini İhsan Kara da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Rusya’ya gönderilen din adamı. "Kardeş şehir projesi kapsamında Diyanet tarafından buraya gönderildim" diyen Kara, Moskova’da çok güzel bir Ramazan yaşandığını gördüklerini belitti. Kara, "Çadırın güzelliğini ve gençlerin coşkusunu gördük, bunları kendimiz de yaşıyoruz ve yaşayacağız. Tabi Rusya gibi karışık geçmişe sahip olan bir ülkede gençlerin bu kadar İslam’a, dinimize yakın olmaları bize onur veriyor." diye konuştu.

TÜRKİYE GÜNÜ 2 AĞUSTOS'TA

Moskova Poklonnaya Gora Camii İmamı Şamil Alyautdinov ise Ramazan’ın önemini şu sözlerle anlattı: "Ramazan çadırı bir uzlaşma platformudur, cami yanında, Ramazan ayının son on gününde bir çatının altında farklı din, dil ve etnik köken insanları bir araya geliyor. Bunları birleştiren ise Ramazan’dır. Buraya gelenler hep beraber iftarlarını yapıyor, hasbihal ediyorlar ve İslam’ın Rusya kültürünün bir parçası olduğunu anlıyorlar."

Öte yandan çadır organizatörler 2 Ağustos’ta Ramazan çadırında Türk Günü programının düzenleneceğini ve Moskova’da yaşayan yada misafir olarak gelen tüm Türk vatandaşlarını bu güne davet ettiklerini belirtti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri